Οι πρώτες εικόνες από το “κουτσό“ Odysseus lander στη Σελήνη

Έχει σπασμένο πόδι
04 Μαρτίου 2024 08:57
Οι πρώτες εικόνες από το “κουτσό“ Odysseus lander στη Σελήνη

Το lander Odysseus της Intuitive Machines έγραψε ιστορία την προηγούμενη Πέμπτη όταν έγινε το πρώτο ιδιωτικό σκάφος που πραγματοποίησε επιτυχώς μία προσελήνωση. Ωστόσο δεν κύλησαν όλα ομαλά, καθώς όπως θα διακρίνετε και στις φωτογραφίες παρακάτω, κατά την προσεδάφιση είχε ένα σπασμένο “πόδι”, κάτι που κάνει το εγχείρημα ακόμα πιο εντυπωσιακό. Το αποτέλεσμα βέβαια ήταν το Odysseus να πέσει στο πλάι, παραμένει όμως πλήρως λειτουργικό.

Το Odysseus είναι μία επιτυχία. Είμαστε στην έκτη μέρα από την προγραμματισμένη οκταήμερη αποστολή και ακόμα λαμβάνουμε δεδομένα από αυτά τα όργανα.

Η κάθοδος του Odysseus κανονικά έπρεπε να είναι κάθετη, με ρυθμό ενός μέτρου το δευτερόλεπτο. Ωστόσο αντιμετώπισε προβλήματα με τον υπολογιστή του, καθώς δεν επεξεργαζόταν τα δεδομένα καθόδου από το λέιζερ ακριβείας αρκετά γρήγορα και έπρεπε να βασιστεί αποκλειστικά στις κάμερές του για επιβεβαίωση υψομέτρου και ταχύτητας. Έτσι, η κάθοδος είχε τρεις φορές μεγαλύτερη ταχύτητα από αυτήν που έπρεπε και με μία κατεύθυνση προς τα πλάγια.

Ο εξοπλισμός προσεδάφισης πήρε το μεγαλύτερο μέρος του χτυπήματος και έσπασαν ένα ή πιθανώς δύο πόδια. Έμεινε όρθιο όσο ο κινητήρας λειτουργούσε. Όταν έκλεισε όμως το σκάφος πήρε κλίση και έπεσε απαλά στο πλάι. Στις προσομοιώσεις μας με το 1/6 της βαρύτητας της Γης είδαμε πως αυτό διήρκησε δύο δευτερόλεπτα.

Αυτή τη στιγμή το σκάφος στηρίζεται στις δεξαμενές πίεσης με κλίση περίπου 30 μοιρών.

Συνεργαστήκαμε για να βρούμε λύσεις, έτσι ώστε το σκάφος να επιζήσει και το φορτίο του να ξεκινήσει να παίρνει δεδομένα. Ξεκινήσαμε με μία μικρή ροή δεδομένων και την αυξήσαμε.

Τώρα, με την έλευση της σεληνιακής νύχτας, το Odysseus ολοκλήρωσε την αποστολή του και έπεσε σε νάρκη. Οι επιστήμονες ελπίζουν με την ανατολή του Ηλίου σε τρεις εβδομάδες, τα ηλιακά πάνελ να μπορέσουν να ενεργοποιήσουν ξανά το lander, αλλά κάτι τέτοιο έχει μικρές πιθανότητες. Η τελευταία φωτογραφία που έστειλε το Odysseus απεικονίζει το γεμάτο κρατήρες έδαφος της Σελήνης και στο background το μαύρο ουρανό και τον εκτυφλωτικό Ήλιο, αριστερά από τον οποίο διακρίνεται και μέρος της Γης.

Tags: