Η "ράπερ-επιχειρηματίας" που επιχείρησε να ξεπλύνει $4.5 δις δολάρια σε κρυπτονομίσματα

Στην μεγαλύτερη κατάσχεση κρυπτονομισμάτων μέχρι σήμερα
09 Φεβρουαρίου 2022 21:35
Η "ράπερ-επιχειρηματίας" που επιχείρησε να ξεπλύνει $4.5 δις δολάρια σε κρυπτονομίσματα

Στη μεγαλύτερη κατάσχεση κρυπτονομισμάτων που έγινε ποτέ εμπλέκεται η υπόθεση του hack της Bitfinex και ένα ζευγάρι από τις ΗΠΑ που προσπάθησε να ξεπλύνει δισεκατομμύρια δολάρια μέσω πολλών εξελιγμένων τεχνικών. 

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ ανακοίνωσε πως κατάσχέθηκαν σχεδόν 120.000 BTC χθες την Τρίτη, των οποίων η αξία υπολογίζεται σε πάνω από $5 δις δολάρια σήμερα. Πρόκειται για χρήματα τα οποία εκλάπησαν απο hacker σε μια κρυπτοσυναλλαγή του 2016 από την Bitfinex. 

Τα περισσότερα εξ΄αυτών ανήκαν στο ψηφιακό πορτοφόλι της Heather Morgan και του συζύγου της Ilya Lichtenstein, οι οποίοι συνελήφθησαν με την κατηγορία πως προσπάθησαν να ξεπλύνουν περίπου $4.5 δις δολάρια σε κρυπτονομίσματα -όσα είχαν απομείνει δηλαδή- τα οποία αποτελούσαν μέρος του μεγάλου hack της Bitfinex. 

Οι ομοσπονδιακές αρχές των ΗΠΑ αναφέρουν ότι πρόκειται για την μεγαλύτερη οικονομική κατάσχεση που έγινε ποτέ, με τα εν λόγω funds να περνούν μέσα από έναν "λαβύρινθο κρυπτοσυναλλαγών" ούτως ώστε να ξεπλυθούν. Τα 94,636 Bitcoin που είχαν μείνει στο ψηφιακό πορτοφόλι της Morgan, εντοπίστηκαν από τους ομοσπονδιακούς πράκτορες, όταν ο σύζυγος της, Lichtenstein, ανέβασε στο cloud μια λίστα που περιείχε διευθύνσεις για το ψηφιακό πορτοφόλι όπου υπήρχαν τα χρήματα από την Bitfinex, μαζί με τα private κλειδιά για ξεκλειδωθούν

Οι Μπόνι και Κλάιντ των crypto

Το ζευγάρι μάλιστα δεν έκρυβε ποτέ τα γούστα και τη ζωή που έκανε, με τον Lichtenstein να δηλώνει "enterpreneur, προγραμματιστής και επενδυτής" στον LinkedIn λογαριασμό του, ενώ η σύζυγός του αυτοαποκαλούνταν "Η Κροκόδειλος της Wall Street" και δήλωνε "κωμική ράπερ". Μάλιστα έχει και το δικό της βίντεοκλιπ με το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο "Razzlekhan" όπως θα δείτε παρακάτω, ενώ ήταν ιδιαίτερα ενεργή και στο TikTok.

Η έρευνα των ομοσπονδιακών αποκαλύπτει ότι ξόδευαν τα παράνομα έσοδά τους σε δωροκάρτες του Walmart των $500 και χρυσό. Σήμερα οι Morgan και Lichtensteain βρέθηκαν κατηγορούμενοι για συνωμοσία εξαπάτησης των ΗΠΑ και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, αντιμετωπίζοντας έως και 25 χρόνια ποινή κάθειρξης εφόσον κριθούν ένοχοι. 

O δικαστής τους άφησε προς το παρόν ελεύθερους με εγγύηση $3 εκατ. και ενέχυρο το σπίτι των γονιών της για τη Morgan και για την περίπτωση του Lichtenstein όρισε εγγύηση στα $5 εκατ. δολάρια.