Τα NFTs χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο για ξέπλυμα χρήματος

Πλαστή και η αξία τους πολλές φορές
03 Φεβρουαρίου 2022 09:52
Τα NFTs χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο για ξέπλυμα χρήματος

Μία νέα ανάλυση της Chainalysis αποκαλύπτει με νούμερα πως το ξέπλυμα χρήματος μέσω αγοράς και πώλησης NFTs είναι ένα μικρό αλλά ολοένα αυξανόμενο ποσοστό της εγκληματικής δραστηριότητας. Η αναφορά κάνει λόγο για δραστηριότητα NFT που αποδίδεται σε ξέπλυμα χρήματος ποσοτικοποιώντας τα ποσά που στέλνονται σε NFT marketplaces από διευθύνσεις κρυπτονομισμάτων που έχουν συνδεθεί με απάτες, κλοπές και malware και οι λογαριασμοί βρίσκονται υπό παρακολούθηση.

Το τελευταίο τρίμηνο του 2021 το συνολικό ποσό ήταν σχετικά μικρό, μόλις $1.4 εκατομμύρια, ωστόσο γνωρίζει μία εκρηκτική άνοδο από την αρχή του νέου έτους.

Όλη αυτή η δραστηριότητα αντιπροσωπεύει μία σταγόνα στον ωκεανό μπροστά στα $8.6 δισεκατομμύρια από ξέπλυμα χρήματος μέσω κρυπτονομισμάτων που ανιχνεύσαμε για το 2021. Ωστόσο, το ξέπλυμα χρήματος και ιδιαίτερα οι μεταφορές από επιχειρήσεις υπό παρακολούθηση, αντιπροσωπεύουν ένα μεγάλο ρίσκο στην καλλιέργεια εμπιστοσύνης στα NFTs και πρέπει να παρακολουθούνται στενά από αγορές, φορείς και αρχές.

Πέρα από το ξέπλυμα χρήματος όμως η Chainalysis υπογραμμίζει την άνοδο του “wash trading”, της πρακτικής δηλαδή όπου οι ιδιοκτήτες NFTs τα “πουλάνε” στον εαυτό τους από ένα πορτοφόλι κρυπτονομισμάτων που ελέγχουν για να δημιουργήσουν μία ψευδή εντύπωση της αξίας του NFT.

Έχουν εντοπιστεί χιλιάδες τέτοιες υποθέσεις με μία υπόθεση να ξεχωρίζει, όπου ο χρήστης έκανε 830 τέτοιου είδους “πωλήσεις”. Αυτού του είδους η συμπεριφορά επηρεάζει και τα marketplaces, αφού την προηγούμενη εβδομάδα το marketplace LooksRare ξεπέρασε το OpenSea σε όγκο συναλλαγών. Ωστόσο συναλλαγές αξίας $8 δισεκατομμυρίων βρέθηκαν πως προήλθαν από χρήστες που πουλούσαν τα NFTs στον εαυτό τους.