Το 95% των NFTs έχει πλέον πρακτικά μηδενική αξία

Ξεφούσκωσε για τα καλά το hype
25 Σεπτεμβρίου 2023 10:52
Το 95% των NFTs έχει πλέον πρακτικά μηδενική αξία

Μια νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε από την πλατφόρμα κρυπτο και τυχερών παιχνιδιών, dappGambl, αποκαλύπτει την ζοφερή κατάσταση που επικρατεί στην αγορά των Non-Fungible Tokens (NFTs), τώρα που το hype αποτελεί παρελθόν. Όπως προκύπτει, περίπου το 95% αυτών των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων δεν έχουν πλέον σχεδόν απολύτως καμία αξία. Η αποκάλυψη αυτή είναι εντυπωσιακή αν αναλογιστούμε το ζενίθ που άγγιξαν τα NFTs. Στηριζόμενα εν μέρει στην εκρηκτικά ανοδική πορεία των κρυπτονομισμάτων το 2021, τα tokens αυτά είχαν γίνει πρώτο θέμα συζήτησης, καταγράφοντας σχεδόν 2,8 δισεκατομμύρια δολάρια σε μηνιαίες συναλλαγές κατά τη διάρκεια του Αυγούστου του εν λόγω έτους.

Για την ιστορία, τα NFTs κάποτε ήταν σημείο αναφοράς σε πολλά crypto portfolios, ωστόσο η πορεία τους έρχεται σε έντονη αντίθεση με τα πιο γνωστά κρυπτονομίσματα. Το Bitcoin και το Ethereum για παράδειγμα έχουν καταφέρει να διατηρήσουν λογικές τιμές. Στην αντίπερα όχθη όμως, ο όγκος συναλλαγών των NFTs έχει βουλιάξει πλέον σε μόλις 80 εκατομμύρια δολάρια εβδομαδιαίως.

Αυτή η κατακόρυφη πτώση υπογραμμίζεται από την εξαντλητική ανάλυση του dappGambl που αφορά 73.257 συλλογές NFT. Από αυτές, οι 69.795 συλλογές έχουν συνολική αξία μηδέν ETH (1 ETH να ισοδυναμεί περίπου με 1.600 δολάρια σήμερα). Πρακτικά, τα περισσότερα NFTs δεν αξίζουν πλέον τίποτα.

Επιπλέον, η έρευνα δείχνει ότι το 79% των NFT συλλογών διαθέτουν πάρα πολλά tokens που παραμένουν χωρίς ιδιοκτήτες, γεγονός που σηματοδοτεί μια σαφή αναντιστοιχία μεταξύ της προσφοράς και της ζήτησης. Σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία που ήρθαν στο φως, μόλις το 1% των NFTs  ξεπερνά τα 6.000 δολάρια σε αξία.

Περίπου δύο χρόνια μετά την κορύφωση του φαινομένου λοιπόν, φαίνεται πως το ενδιαφέρον για τα NFTs είναι χαμηλότερο από ποτέ.

Σε περίπτωση που δεν γνωρίζετε, συνοπτικά, τα NFTs είναι ψηφιακά αντικείμενα που βασίζονται στην blockchain τεχνολογία. Χρησιμοποιούνται κυρίως για αγορά ψηφιακής τέχνης, όπως ένας πίνακας, φωτογραφία ή βίντεο, τα οποία μπορεί κάποιος να τα έχει νόμιμα στην κατοχή του, με απόδειξη της ιδιοκτησίας τους.

Φυσικά, όντας στην ουσία απλά ψηφιακά αρχεία, μπορούν να διακινούνται πανεύκολα στο διαδίκτυο, παρόλο που έχουν επιβεβαιωμένο ιδιοκτήτη.