Τι απέγιναν τα NFTs;

Χάθηκαν στη λήθη ή θα επανέλθουν;
11 Νοεμβρίου 2023 10:58
Τι απέγιναν τα NFTs;

Στο τελευταίο επεισόδιο των The Simpsons, ο Homer αποφασίζει να πλουτίσει μετατρέποντας το γιο του, Bart, σε NFT. Και όπως με κάθε σχέδιο του Homer και αυτό δεν έχει ευτυχή κατάληξη, αφού ανακαλύπτει πως “η τρέλα των NFTs τελείωσε”. Είναι όμως πραγματικά νεκρή η αγορά των NFTs;

Ο Οκτώβριος έχει χαρακτηριστεί ως “Floptober” στην αγορά των NFTs, η οποία πλέον βρίσκεται στο χαμηλότερο σημείο της.

Για όσους δε γνωρίζουν, τα Non Fungible Tokens είναι ψηφιακά πιστοποιητικά ιδιοκτησίας τα οποία αγοράζονται συνήθως με κρυπτονομίσματα. Συχνά συνδέονται με εικόνες ή video, αλλά το να έχει κάποιος στην κατοχή του ένα NFT δε σημαίνει πως έχει και τα πνευματικά δικαιώματα της εικόνας. Οποιοσδήποτε μπορεί να τη δει online, να την αντιγράψει ή να την αποθηκεύσει, αλλά μόνο ο αγοραστής μπορεί να πει πως είναι ο επίσημος κάτοχος του token. Η απόδειξη ιδιοκτησίας καταγράφεται στο blockchain – ένα τεράστιο, μη επεξεργάσιμο αρχείο καταγραφής των συναλλαγών που είναι δημοσιευμένο online.

Σύμφωνα με το Dapp Radar, η αξία όλων των συναλλαγών NFT έχει πέσει στο χαμηλότερο σημείο της από τότε που σημείωσε ρεκόρ ανόδου. Ο όγκος των συναλλαγών έχει πέσει κατά 89% από την αρχή του 2022 έως σήμερα. Στο πρώτο τρίμηνο του 2022 ήταν $12.6 δισεκατομμύρια και στο τρίτο τρίμηνο του 2023 ήταν $1.39 δισεκατομμύρια.

Μία από τις πιο διάσημες σειρές NFTs, η Bored Ape Yacht Club, πρόσφερε Bored Ape NFTs το Μάιο του 2022 με τιμές που ξεκινούσαν από 144 Ethereum ($268.000). Τώρα έχει πέσει στα $56.000.

Η Angie Taylor από τη Σκωτία που πουλούσε την τέχνη της για $8.000 ανά NFT, τώρα παίρνει $600 και αναγκάστηκε να πιάσει ξανά δουλειά ως δασκάλα.

Ακόμα πουλάω λίγα εδώ και κει, αλλά χρειάζεται να δουλεύω ταυτόχρονα. Δεν μπορώ να βασίζομαι πλέον μόνο στα NFTs. Αποταμίευσα ένα ποσό γιατί περίμενα να συμβεί αυτό. Πίστευα από την αρχή πως είναι φούσκα.

Για όσους ασχολούνται ακόμα, είναι η εποχή των ευκαιριών. Το CryptoPunk #3609 NFT που κόστιζε $1.18 εκατομμύρια πριν ένα χρόνο, αγοράστηκε έναντι $663.000 από τον Little Fish. Ο ίδιος πιστεύει πως η αγορά θα επανέλθει ξανά για να επωφεληθεί από αυτό.

Η πτώση τους είναι ακριβώς ο λόγος που το αγόρασα. Οι άνθρωποι είναι απελπισμένοι. Το χειμώνα μπορείς να αγοράσεις φθηνά ρούχα για το καλοκαίρι.