Πρέπει να προετοιμαστούμε για εξωγήινους παθογόνους μικροοργανισμούς

Προειδοποιούν οι επιστήμονες
22 Νοεμβρίου 2021 09:41
Πρέπει να προετοιμαστούμε για εξωγήινους παθογόνους μικροοργανισμούς

Η κούρσα του διαστημικού τουρισμού έχει ξεκινήσει για τα καλά, με πάνω από 85 εταιρίες και οργανισμούς να επενδύουν σε αυτόν τον τομέα. Ωστόσο πριν το ταξίδι πέρα από τη Γη γίνει κάτι συνηθισμένο, οι επιστήμονες προειδοποιούν πως πρέπει να ορίσουμε κάποια βασικά μέτρα βιο-ασφάλειας. Αν κάποιος εξωγήινος οργανισμός καταφέρει να επιστρέψει πίσω στη Γη με τα διαστημικά σκάφη μας, μπορεί να έχει απρόβλεπτες συνέπειες.

Οι πιθανότητες φυσικά είναι εξαιρετικά μικρές, ειδικότερα επειδή δεν έχουμε εντοπίσει ακόμα ζωή πέρα από τη Γη. Αλλά οι επιστήμονες θεωρούν πως εφόσον οι συνέπειες θα ήταν καταστροφικές, πρέπει να προετοιμαστούμε για αυτό.

Ένα πιο πιθανό σενάριο βέβαια είναι ένας διαστημικός τουρίστας να μεταφέρει στο διάστημα έναν γήινο μικροοργανισμό, κάτι το οποίο είναι εξίσου επικίνδυνο. Μελέτες έχουν δείξει πως σε συνθήκες διαστήματος, μερικά μικρόβια έχουν ταχείες γενετικές μεταλλάξεις χιλιάδων γενεών και γίνονται πιο ανθεκτικά και επιθετικά. Αν επέστρεφε στη Γη μία τέτοια μετάλλαξη, μπορεί να απειλούσε την ανθρώπινη ζωή.

Κίνδυνοι οι οποίοι έχουν χαμηλή πιθανότητα να συμβούν, αλλά έχουν τη δυναμική για ακραίες επιπτώσεις, είναι στην καρδιά της διαχείρισης της βιο-ασφάλειας. Επειδή όταν τα πράγματα πάνε στραβά, πάνε πολύ στραβά. – Phill Cassey, βιολόγος του University of Adelaide

Οι επιστήμονες καλούν για πιο εξειδικευμένα πρωτόκολλα για την αποτροπή βιολογικής μόλυνσης από εξωγήινα περιβάλλοντα στη Γη, αλλά και το αντίθετο. Όταν το ισραηλινό διαστημικό σκάφος προσέκρουσε στη Σελήνη το 2019 απελευθέρωσε αφυδατωμένα βραδύπορα στην επιφάνειά της, τα οποία πιθανώς να είναι ζωντανά ακόμα και σήμερα δεδομένου του πόσο ανθεκτικά πλάσματα είναι.

Επιπλέον, έχουν βρεθεί βακτήρια που έχουν αναπτύξει ισχυρές αντιστάσεις, στα “καθαρά δωμάτια” της NASA όπου συναρμολογούνται τα διαστημικά σκάφη. Ωστόσο ορισμένοι επιστήμονες θεωρούν πως είναι αδύνατον να κρατήσουμε τα γήινα μικρόβια στον πλανήτη μας αφού όπου κι αν έχουν πάει οι άνθρωποι, έχουν φέρει μαζί τους και μικροοργανισμούς.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο BioScience.

Tags: