Αυτή η μπλε λάμψη καταγράφηκε από τον ISS και δεν την είδε κανείς στη Γη

Υπάρχει εξήγηση
11 Οκτωβρίου 2021 10:07
Αυτή η μπλε λάμψη καταγράφηκε από τον ISS και δεν την είδε κανείς στη Γη

Στις 8 Οκτωβρίου, ο Γάλλος αστροναύτης Thomas Pesquet κατέγραψε κάτι εξαιρετικά σπάνιο από το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Η συγκεκριμένη φωτογραφία είναι μόνο ένα καρέ από ένα timelapse που κατέγραφε ενώ περνούσε πάνω από την Ευρώπη και μοιάζει σαν μία έκρηξη μπλε φωτός. Ευτυχώς δεν πρόκειται για έκρηξη και δεν κινδύνευσε κανείς. Μάλιστα, είναι απίθανο κάποιος στην επιφάνεια της Γης να παρατήρησε το φαινόμενο.

Αυτό το φαινόμενο λοιπόν ονομάζεται Transient Luminous Event (TLE) και είναι ένα παροδικό φωτεινό φαινόμενο, μία αστραπή η οποία συμβαίνει στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας και έχει κατεύθυνση προς το διάστημα και όχι προς την επιφάνεια. Λαμβάνουν χώρα σε πολύ μεγαλύτερα υψόμετρα από τις αστραπές που ξέρουμε και λειτουργούν λίγο διαφορετικά.

Η αστραπή ενεργοποιεί μπλε πίδακες στα χαμηλότερα στρώματα της στρατόσφαιρας. Αν η αστραπή αναπτυχθεί στην πάνω περιοχή των σύννεφων που είναι αρνητικά φορτισμένη πριν να φτάσει στη θετικά φορτισμένη κάτω πλευρά, τότε κινείται προς τα πάνω διεγείροντας τα μόρια του αζώτου και παράγοντας μία μπλε λάμψη.

Υπάρχουν και άλλα φαινόμενα αυτού του είδους με κόκκινες αστραπές (SPRITES, ELVES, TROLLs), Pixies και GHOSTS.

Στην ανάρτησή του στο Flickr, ο Pesquet γράφει:

Αυτό που είναι συναρπαστικό με αυτές τις αστραπές, είναι πως μόλις πριν μερικές δεκαετίες είχαν παρατηρηθεί από πιλότους και οι επιστήμονες δεν είχαν πειστεί πως υπάρχουν. Σήμερα μπορούμε να επιβεβαιώσουμε πως τα elves και τα sprites είναι πραγματικά και μπορεί να επηρεάζουν και το κλίμα μας.

Ο Pesquet δεν αναφέρει ποιος τύπος TLE είναι αυτός που κατέγραψε, πρόκειται μάλλον όμως για “blue starter” το οποίο δεν καταφέρνει να δημιουργήσει πίδακα και παράγει μία μικρότερη και πιο φωτεινή λάμψη.

Αυτά τα φαινόμενα είναι εξαιρετικά δύσκολο να παρατηρηθούν από το έδαφος καθώς βρίσκονται πολύ ψηλά στην ατμόσφαιρα και συνήθως κρύβονται από τα σύννεφα, ενώ η διάρκειά τους κυμαίνεται από χιλιοστά του δευτερολέπτου μέχρι ένα δευτερόλεπτο. Τα περισσότερα που έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα προέρχονται από τον ISS και όχι από σταθμούς παρατήρησης στην επιφάνεια της Γης.

Tags: