Οι Κινέζοι ταϊκοναύτες επέστρεψαν μετά από 3 μήνες παραμονής στο διάστημα (ΒΙΝΤΕΟ)

Στον κινεζικό διαστημικό σταθμό Tianhe
19 Σεπτεμβρίου 2021 09:41
Οι Κινέζοι ταϊκοναύτες επέστρεψαν μετά από 3 μήνες παραμονής στο διάστημα (ΒΙΝΤΕΟ)

Η πρώτη επανδρωμένη αποστολή της Κίνας στο νέο της διαστημικό σταθμό Tianhe ολοκληρώθηκε επιτυχώς. Η κάψουλα που μετέφερε τους τρεις ταϊκοναύτες της αποστολής Schenzhou 12 προσεδαφίστηκε στην έρημο Γκόμπι της Μογγολίας. Οι ταϊκοναύτες πέρασαν 90 μέρες στο διαστημικό σταθμό, ξεπερνώντας κατά τρεις φορές σε χρόνο οποιαδήποτε άλλη κινεζική επανδρωμένη αποστολή.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στο σταθμό, οι ταϊκοναύτες πραγματοποίησαν εργασίες συντήρησης και διεξήγαγαν επιστημονικά πειράματα. Έκαναν επίσης δύο διαστημικούς περιπάτους. Ο σταθμός Tianhe θα είναι αρκετά πολυσύχναστος από εδώ και πέρα. Η ρομποτική αποστολή Tianzhou 3 θα εκτοξευθεί στα τέλη Σεπτεμβρίου και η επόμενη επανδρωμένη αποστολή στα μέσα Οκτωβρίου. Δύο ακόμα κομμάτια ετοιμάζονται για να σταλούν σε τροχιά και να συνδεθούν με το Tianhe, σχηματίζοντας έναν διαστημικό σταθμό τριών τμημάτων που θα ονομάζεται Tiangong (Παλάτι των Ουρανών) και θα είναι περίπου στο 20% του μεγέθους του ISS. Η συναρμολόγηση του σταθμού αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο 2022.

Αξίζει να αναφερθεί πως η αποστολή Shenzhou 12, η αποστολή Inspiration4 της SpaceX καθώς και ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός υπήρξαν ταυτόχρονα σε τροχιά μέσα σε αυτήν την εβδομάδα, θέτοντας νέο ρεκόρ για το πόσα άτομα βρισκόταν ταυτόχρονα στο διάστημα, με τον αριθμό να αγγίζει τους 14.