Οι ταϊκοναύτες της Κίνας επέστρεψαν στη Γη μετά από 6 μήνες γράφοντας ιστορία (ΒΙΝΤΕΟ+ΦΩΤΟ)

Το Shenzou-13 είναι η μεγαλύτερη αποστολή στη διαστημική ιστορία της Κίνας
17 Απριλίου 2022 09:44
Οι ταϊκοναύτες της Κίνας επέστρεψαν στη Γη μετά από 6 μήνες γράφοντας ιστορία (ΒΙΝΤΕΟ+ΦΩΤΟ)

Οι τρεις ταϊκοναύτες της Κίνας προσγειώθηκαν στη Γη 9 ώρες αφότου έφυγαν από τον Διαστημικό Σταθμό Tianhe και ύστερα από 183 ημέρες (ή 6 μήνες αν προτιμάτε) παραμονής στο διάστημα, σύμφωνα με τη δημόσια τηλεόραση της χώρας.

Πρόκειται για την αποστολή Shenzou-13 η οποία έγραψε ιστορία, καθώς αποτελεί τη μεγαλύτερη σε διάρκεια επανδρωμένη κινεζική αποστολή στο διάστημα και είναι η 5η από τις 11 συνολικά αποστολές που χρειάζονται για να ολοκληρωθεί η κατασκευή του διαστημικού σταθμού. Ωστόσο, επίσης, είναι η δεύτερη από τις τέσσερις συνολικά επανδρωμένες αποστολές που έχουν προγραμματιστεί. 

Όσο βρίσκονταν σε τροχιά γύρω από τη Γη το πλήρωμα της αποστολής Shenzou-13 ανέλαβε τον πλήρη έλεγχο των κοιτώνων του Tianhe σε ένα πείραμα πρόσδεσης με το διαστημικό σκάφος Tianzhou 2.

Οι τρεις ταϊκοναύτες της αποστολής ήταν οι Zhai Zhigang, Ye Guangfu και Wang Yaping. Η τελευταία έγραψε ιστορία καθώς, έγινε η πρώτη γυναίκα ταϊκοναύτης που έμεινε στον Tianhe και η πρώτη Κινέζα που πραγματοποίησε διαστημικό περίπατο. 

Έπειτα από την απαγόρευση των ΗΠΑ να συμμετάσχει στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, η Κίνα έχει βαλθεί εδώ και μια δεκαετία να δημιουργήσει τις δικές της τεχνολογίες και να κατασκευάσει τον δικό της διαστημικό σταθμό, που θα είναι ο μοναδικός στον κόσμο μετά τον θρυλικό ISS.