Τέλος συναγερμού: Ο κινεζικός πύραυλος διαλύθηκε στον Ειρηνικό Ωκεανό

Αίσιο τέλος για την ανεξέλεγκτη πτώση του πυραύλου
04 Νοεμβρίου 2022 15:23
Τέλος συναγερμού: Ο κινεζικός πύραυλος διαλύθηκε στον Ειρηνικό Ωκεανό

Παγκόσμιος συναγερμός είχε σημάνει λόγω της Κίνας και του πυραύλου του διαστημικού της προγράμματος, ο οποίος δεν γνώριζε κανείς που θα πέσει.

Τη λήξη του συναγερμού και το τέλος στο θρίλερ της ανεξέλεγκτης πτώσης του έβαλε η EUSST (Υπηρεσία Διαστημικής Επιτήρησης και Παρακολούθησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης) η οποία ανακοίνωσε ότι το τμήμα του πυραύλου που αναμενόταν να πέσει στη Γη, αποσυντέθηκε τελικά πάνω από τον νότιο Ειρηνικό Ωκεανό

Η ανεξέλεγκτη πορεία του είχε ανησυχήσει την Ευρώπη καθώς είχε υπολογιστεί η τροχιά του και πως θα περνούσε πάνω από την Ευρώπη. Αυτό έθεσε σε συναγερμό χώρες όπως η Ισπανία, με τη χώρα να κλείνει από νωρίς το πρωί τα αεροδρόμιά της και τον εναέριο χώρο της για προληπτικούς λόγους. 

Το αίσιο τέλος της πορείας του πυραύλου επιβεβαιώθηκε από τα παρακάτω tweets της EUSST: 

Αρχικά, η Space Command των ΗΠΑ (Διοίκηση Διαστήματος του Στρατού) είχε ανιχνεύσει τον πύραυλο όταν εισήρθε στην ατμόσφαιρα της Γης πάνω από τον Ειρηνικό. Ήταν ένα συγκεκριμένο κομμάτι του πυραύλου τύπου Long March 5B που είχε εκτοξευθεί από τον διαστημικό σταθμό Tiangong. 

 Πρόκειται για την τέταρτη φορά που ένας πύραυλος της Κίνας απειλεί ανθρώπινες ζωές και περιουσίες. Οι προηγούμενες, το 2020, 2021 και τον Ιούλιο του 2022, δεν είχαν θύματα. Αυτή του 2020 όμως προκάλεσε ζημιά σε περιουσίες όταν έπεσε κοντά σε δύο χωριά στην Ακτή Ελεφαντοστού.

Πύραυλοι εκτοξεύονται διαρκώς και σπάνια υπάρχει ανησυχία για την επανείσοδό τους. Οπότε αναρωτιέμαι γιατί συμβαίνει αυτό; Είναι απλά πλήρης αδιαφορία για τους διεθνείς κανόνες; Ή απλά είναι ένας νέος πύραυλος ο οποίος δε σχεδιάστηκε σωστά για μία ελεγχόμενη επανείσοδο; Αν ρίξεις τα ζάρια πολλές φορές, κάποια στιγμή θα έχουμε θύματα. - John Logsdon, Space Policy Institute