Ένας πύραυλος 23 τόνων θα πέσει στη Γη σύντομα

Για άλλη μια φορά, άγνωστο το πού
04 Νοεμβρίου 2022 09:49
Ένας πύραυλος 23 τόνων θα πέσει στη Γη σύντομα

Τη Δευτέρα που μας πέρασε, η Κίνα εκτόξευσε με επιτυχία το τρίτο και τελευταίο κομμάτι του διαστημικού σταθμού της Tiangong. Ο Long March 5B πύραυλος που μετέφερε το module Mengtian όμως, παραμένει σε τροχιά. Σε αντίθεση με τους περισσότερους σύγχρονους πυραύλους οι οποίοι σχεδιάζονται για να πέσουν στον Ειρηνικό ωκεανό αμέσως μετά την εκπλήρωση της αποστολή τους, ο 23 τόνων Long March 5B έχει μία μη ελεγχόμενη επανείσοδο στην ατμόσφαιρα, με αποτέλεσμα κανείς να μην μπορεί να προβλέψει πού θα πέσει.

Οι υπολογισμοί δείχνουν πως ο πύραυλος – ο οποίος έχει το μέγεθος 10 όροφης πολυκατοικίας – θα πέσει στη Γη κάποια στιγμή τις επόμενες ώρες. Το μεγαλύτερο μέρος του αναμένεται να καεί στην ατμόσφαιρα, αλλά το μέγεθός του είναι τόσο μεγάλο που κάποια κομμάτια θα φτάσουν στην επιφάνεια, ίσως της τάξης του 20-40%.

Οι περιοχές που μπορεί να πέσει καλύπτει το 88% του ανθρώπινου πληθυσμού. Ωστόσο επειδή η συγκέντρωση του πληθυσμού είναι σε λίγα μέρη, οι πιθανότητες λένε πως θα πέσει σε ακατοίκητη περιοχή. Οι εκτιμήσεις της τροχιάς του βελτιώνονται ώρα με την ώρα, καθώς ο πύραυλος πλησιάζει στην επανείσοδό του στην ατμόσφαιρα.

Πρόκειται για την τέταρτη φορά που ένας πύραυλος της Κίνας απειλεί ανθρώπινες ζωές και περιουσίες. Οι προηγούμενες, το 2020, 2021 και τον Ιούλιο του 2022, δεν είχαν θύματα. Αυτή του 2020 όμως προκάλεσε ζημιά σε περιουσίες όταν έπεσε κοντά σε δύο χωριά στην Ακτή Ελεφαντοστού.

Πύραυλοι εκτοξεύονται διαρκώς και σπάνια υπάρχει ανησυχία για την επανείσοδό τους. Οπότε αναρωτιέμαι γιατί συμβαίνει αυτό; Είναι απλά πλήρης αδιαφορία για τους διεθνείς κανόνες; Ή απλά είναι ένας νέος πύραυλος ο οποίος δε σχεδιάστηκε σωστά για μία ελεγχόμενη επανείσοδο; Αν ρίξεις τα ζάρια πολλές φορές, κάποια στιγμή θα έχουμε θύματα. - John Logsdon, Space Policy Institute