Το απόκοσμο σέλας του Άρη καταγράφηκε για πρώτη φορά (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Πώς δημιουργήθηκε;
05 Ιουλίου 2021 11:49
Το απόκοσμο σέλας του Άρη καταγράφηκε για πρώτη φορά (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Ένα σέλας στον Άρη δεν είναι κάτι που βλέπει κανείς κάθε μέρα. Κι όμως, το Hope orbiter των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, το οποίο έφτασε στον Κόκκινο Πλανήτη μόλις φέτος, χρησιμοποίησε τον υπεριώδη φασματογράφο του για να καταγράψει το εξωγήινο αυτό σέλας.

Το πλήρες σετ των δεδομένων που συλλέχθηκαν κατά τη διάρκεια αυτών των παρατηρήσεων, περιλαμβάνουν μεγάλες και ακραίες εκπομπές υπεριώδους σέλας, κάτι το οποίο δεν έχει καταγραφεί ποτέ ξανά στον Άρη. – Ανακοίνωση Διαστημικής Υπηρεσίας ΗΑΕ

Το Αρειανό σέλας έχει μερικές ομοιότητες με αυτό της Γης. Παράγεται με τον ίδιο τρόπο, όπου σωματίδια ηλιακού ανέμου μπαίνουν στην ατμόσφαιρα και αλληλεπιδρούν με τα αέρια της – στην περίπτωση του Άρη, οξυγόνο. Ο ιονισμός που προκύπτει, κάνει το οξυγόνο να λάμπει. Δυστυχώς όμως δεν εκπέμπει ακτινοβολία στο φάσμα του ορατού φωτός και έτσι δεν μπορούμε να το δούμε με τα μάτια μας, παρά μόνο μπορούμε να το εντοπίσουμε με όργανα.

Στη Γη, τα ιονισμένα σωματίδια ταξιδεύουν κατά μήκος των γραμμών του μαγνητικού πεδίου προς τους πόλους και έτσι βλέπουμε το σέλας κοντά στους πόλους. Το μαγνητικό πεδίο του Άρη καταστράφηκε νωρίς στην ιστορία του, αφήνοντας μόνο διάσπαρτα μέρη μαγνητισμού σε μαγνητικά μέταλλα του φλοιού του κι έτσι η κατανομή των σέλας είναι πολύ διαφορετική από τη Γη.

Οι νέες παρατηρήσεις του Hope orbiter θα βοηθήσουν τους επιστήμονες να καταλάβουν πώς έχασε ο Άρης το μαγνητικό του πεδίο και να το χαρτογραφήσουν. Εφόσον η απώλεια του μαγνητικού πεδίου είναι άρρηκτα συνυφασμένη και με την απώλεια της ατμόσφαιρας, η κατανόηση του πώς και γιατί είναι κρίσιμη για να καταλάβουμε πώς ο Άρης κατέληξε να είναι ο εχθρικός προς τη ζωή πλανήτης που γνωρίσαμε.