Η 20η εκτόξευση της Rocket Lab κατέληξε σε αποτυχία με απώλεια του φορτίου (ΒΙΝΤΕΟ)

Δεύτερη αποτυχία μέσα σε ένα χρόνο
16 Μαΐου 2021 10:59
Η 20η εκτόξευση της Rocket Lab κατέληξε σε αποτυχία με απώλεια του φορτίου (ΒΙΝΤΕΟ)

Η Rocket Lab επιχείρησε την 20η εκτόξευση Electron πυραύλου από τη νέα Ζηλανδία, ωστόσο το δεύτερο στάδιο του πυραύλου αντιμετώπισε πρόβλημα με αποτέλεσμα να χαθεί, μαζί με το φορτίο του. Στο video που έδωσε στη δημοσιότητα, φαίνεται πως μετά την αποσύνδεση από το πρώτο στάδιο του πυραύλου, το δεύτερο πυροδοτείται κανονικά αλλά μετά από λίγα δευτερόλεπτα σβήνει, γεγονός που μάλλον είναι αποτέλεσμα κάποιας αυτοματοποιημένης διακοπής σε περίπτωση που υπάρχει αστοχία στο σύστημα.

Η αποστολή με την ονομασία “Running Out of Toes” είναι η τρίτη εκτόξευση της Rocket Lab μέσα στο 2021, ενώ η προηγούμενη αποτυχία της ήταν η 13η πτήση τον Ιούλιο του 2020.

Το πρώτο στάδιο του Electron πυραύλου έπεσε στον Ειρηνικό ωκεανό όπως προβλεπόταν, με την Rocket Lab να έχει σχεδιάσει την ανάκτησή του. Το δεύτερο στάδιο ήταν αυτό που χάθηκε μαζί με το φορτίο του, χωρίς να αποτελέσει όμως κίνδυνο αφού συνέχισε την πορεία του μέσα στον προβλεπόμενο διάδρομο πτήσης. Όσο για το φορτίο, πρόκειται για ένα δορυφόρο της BlackSky. Ο CEO της Rocket Lab, Peter Beck, ζήτησε συγγνώμη από την BlackSky και υποσχέθηκε να βρει τα αίτια της αποτυχίας.