Η Rocket Lab κατάφερε να πιάσει έναν πύραυλο με ελικόπτερο (ΕΙΚΟΝΕΣ+ΒΙΝΤΕΟ)

Χρειάστηκε όμως να το ρίξει στον ωκεανό
03 Μαΐου 2022 09:27
Η Rocket Lab κατάφερε να πιάσει έναν πύραυλο με ελικόπτερο (ΕΙΚΟΝΕΣ+ΒΙΝΤΕΟ)

Μετά από τρία χρόνια προετοιμασιών, η Rocket Lab είναι έτοιμη να επαναχρησιμοποιήσει τους πυραύλους της αλλά η μέθοδος που θα ακολουθήσει είναι διαφορετική από αυτή που έχουμε δει από την SpaceX. Οι μικρότερου μεγέθους Electron πύραυλοι έχουν σχεδιαστεί για να μεταφέρουν μικρούς δορυφόρους σε χαμηλή τροχιά και μέχρι τώρα καταστρέφονταν με κάθε αποστολή αφού έπεφταν στη Γη. Τρεις πύραυλοι έκαναν ομαλή προσθαλάσσωση με χρήση αλεξίπτωτου, η εταιρία τους περισυνέλλεξε και οι μηχανικοί της κατάφεραν να τους επαναφέρουν - μετά από κάποιες παρεμβάσεις - σε επίπεδο όπου μπορούν να εκτοξευτούν ξανά.

Η σημερινή αποστολή όμως δοκίμασε για πρώτη φορά την ανάκτηση του πυραύλου με ελικόπτερο.

Η αποστολή ονομάστηκε “There and Back Again” και σκοπό έχει να πιάσει με ένα ελικόπτερο το αλεξίπτωτο του πυραύλου, μεταφέροντας έτσι τον πύραυλο στη βάση της εταιρίας στη Νέα Ζηλανδία.

Το διπλού κινητήρα ελικόπτερο τύπου Sikorsky S-92 όντως κατάφερε λοιπόν να πιάσει τον πύραυλο και να τον μεταφέρει, για μικρό χρονικό διάστημα όμως, αφού ο πιλότος εντόπισε “διαφορετικά χαρακτηριστικά φορτίου” από αυτά που περίμεναν βάσει προηγούμενων δοκιμών. Έτσι, με δική του απόφαση και για λόγους ασφαλείας, άφησε τον πύραυλο να πέσει στη θάλασσα, όπου και περισυνελέχθη από το θαλάσσιο μεταφορικό της Rocket Lab.

Ο πύραυλος κατάφερε να θέσει σε τροχιά 34 δορυφόρους και θα αξιολογηθεί λεπτομερώς όταν γυρίσει στη βάση της εταιρίας.