Δείτε την πύρινη επανείσοδο της κάψουλας Varda στην ατμόσφαιρα της Γης (ΒΙΝΤΕΟ)

Με μία κάμερα στο παράθυρο
09 Μαρτίου 2024 07:39
Δείτε την πύρινη επανείσοδο της κάψουλας Varda στην ατμόσφαιρα της Γης (ΒΙΝΤΕΟ)

Η μικρή μη επανδρωμένη κάψουλα W-1 της Varda Space Industries πραγματοποίησε την επανείσοδό της στην ατμόσφαιρα της Γης στις 21 Φεβρουαρίου και μία κάμερα κατέγραψε από το παράθυρο της κάψουλας την πύρινη κόλαση που πέρασε.

Μέσα στο 5λεπτο βίντεο θα δείτε και την προσεδάφιση, ενώ σχεδόν τρομακτικός είναι και ο ήχος κατά τη διάρκεια της τριβής της κάψουλας με την ατμόσφαιρα καθώς αυτή αναπτύσσει ταχύτητες 25 mach.

Παρασκευάζουμε φάρμακα στο διάστημα. Αφαιρώντας τη βαρύτητα, μπορείς να παρασκευάσεις φάρμακα που δεν μπορείς στη Γη. Η βαρύτητα είναι και αυτή μία παράμετρος. Αν βάλεις ένα θερμόμετρο στο φούρνο, δημιουργείς έναν ολόκληρο κόσμο νέων συνταγών και φαγητών που μπορείς να δημιουργήσεις. Αντίστοιχα, αν αλλάξεις τη βαρύτητα, αλλάζεις και τις χημικές διεργασίες για την παρασκευή φαρμάκων. – Will Bruey, CEO Varda

Το W-1 πέρασε οκτώ μήνες ενσωματωμένο στο άνω μέρος ενός πυραύλου Electron της Rocket Lab, ο οποίος πρόσφερε στην κάψουλα ισχύ, πλοήγηση και ώθηση.

Η αποστολή ήταν μία επιχείρηση φαινόμενο και μία εντυπωσιακή επίδειξη ομαδικής δουλειάς από την Rocket Lab και την Varda, για να αναπτύξουν ένα μοναδικό και πολύ ικανό διαστημικό σκάφος, να επιδείξουν την επιτυχημένη παρασκευή στο διάστημα και να φέρουν την κάψουλα και το ολοκληρωμένο φαρμακευτικό προϊόν πίσω στη Γη, όλα στην πρώτη προσπάθεια.

Το Varda παρασκεύασε κρυστάλλους του φαρμάκου ritonavir, γνωστό για την αντιμετώπιση του HIV και της ηπατίτιδας C και τώρα το φάρμακο στάλθηκε στη φαρμακευτική εταιρία Improved Pharma για ανάλυση.