Η Rocket Lab απέκρυψε μία μυστική εκτόξευση δορυφόρου στην προηγούμενη αποστολή της (ΒΙΝΤΕΟ)

Ήθελε να βεβαιωθεί για την επιτυχία πριν να το ανακοινώσει
05 Σεπτεμβρίου 2020 10:38
Η Rocket Lab απέκρυψε μία μυστική εκτόξευση δορυφόρου στην προηγούμενη αποστολή της (ΒΙΝΤΕΟ)

Την προηγούμενη εβδομάδα η Rocket Lab επέστρεψε στις επιτυχημένες εκτοξεύσεις των Electron πυραύλων της, φέρνοντας ένα δορυφόρο της Capella Space σε τροχιά. Ωστόσο αυτό που δεν ξέραμε τότε και αποκαλύφθηκε από την εταιρία τώρα, είναι πως μετά το τέλος της αποστολής, η Rocket Lab ξεκίνησε μία νέα αποστολή με το δικό της δορυφόρο Photon.

Ο Photon βασίζεται στο “Kick Stage”, ένα mini πύραυλο o οποίος έχει σχεδιαστεί για να φέρνει τα φορτία των δορυφόρων στην τελική τους τροχιά, αφού ο Electron πύραυλος τους έχει φέρει στο διάστημα. Ωστόσο, αντί απλά για ένα σύστημα προώθησης και απελευθέρωσης φορτίου, ο Photon μεταφέρει επιπλέον ηλεκτρονικά συστήματα, αισθητήρες, κάμερες και μονάδες παραγωγής ενέργειας. Έτσι, μπορεί να λειτουργεί ο ίδιος ως δορυφόρος.

Κανονικά λοιπόν, όταν το Kick Stage ολοκληρώσει την αποστολή του, η Rocket Lab το βγάζει από τροχιά και το αφήνει να καεί στην ατμόσφαιρα. Αυτή τη φορά όμως έστειλαν μία εντολή η οποία το έθεσε σε λειτουργία δορυφόρου, συνεχίζοντας την αποστολή με την ονομασία “First Light”. Πρόκειται για μία δοκιμαστική αποστολή στην οποία θα δοκιμάσει τα ηλιακά του πάνελ, τις κάμερες και άλλα συστήματα. Σκοπός της Rocket Lab είναι να προσφέρει στους πελάτες της μία κάθετη εξυπηρέτηση, με την οποία ο πελάτης μπορεί απλά να έρθει σε αυτήν με την ιδέα του και όλα τα υπόλοιπα από την κατασκευή μέχρι την τροχιά να τα αναλάβει η Rocket Lab.

Εκτοξεύοντας την πρώτη Photon αποστολή αποτελεί σημείο καμπής για τους χρήστες του διαστήματος – τώρα είναι ευκολότερη από ποτέ η εκτόξευση και ο χειρισμός μίας διαστημικής αποστολής. Όταν οι πελάτες μας επιλέξουν την “εκτόξευση και σκάφος” αποστολή με τον Electron και τον Photon, αφαιρούν αμέσως την περιπλοκότητα, το ρίσκο και τις καθυστερήσεις που δημιουργούνται αν δημιουργήσεις το δικό του hardware δορυφόρου και αγοράσεις μία ξεχωριστή εκτόξευση. – Peter Beck, CEO και ιδρυτής της Rocket Lab

Ο Beck ανακοίνωσε επίσης πως μελλοντική έκδοση του Photon θα αναλάβει την CAPSTONE αποστολή της NASA στις αρχές του 2021, όπου ο Photon θα πετάξει στη Σελήνη ως προπομπός του Artemis project. Δήλωσε επίσης πως η μυστικότητα γύρω από την αποστολή ήταν για να σιγουρευτούν πως όλα λειτουργούν σωστά πριν ανακοινωθεί το οτιδήποτε.