Η NASA εκτόξευσε ένα ηλιακό ιστίο στο διάστημα

Εκμεταλλεύεται τη δύναμη του Ήλιου
26 Απριλίου 2024 12:18
Η NASA εκτόξευσε ένα ηλιακό ιστίο στο διάστημα

Τα ηλιακά ιστία είναι ένας από τους πιο αποδοτικούς τρόπους για να ταξιδέψει κάποιο σκάφος στο διάστημα. O Johannes Kepler πρότεινε πρώτος τον 17ο αιώνα πως η ηλιακή ακτινοβολία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να δώσει ώθηση σε ένα σκάφος, αλλά έπρεπε να περιμένουμε μέχρι τον 20ο αιώνα για να τεθούν οι βάσεις για το πώς μπορούν να χρησιμοποιηθούν τα ηλιακά ιστία. Το 2010, είδαμε την πρώτη πρακτική εφαρμογή με το σκάφος IKAROS.

Ουσιαστικά, τα φωτόνια χτυπούν το αντανακλαστικό ιστίο και δίνουν ώθηση στο σκάφος. Η επιτάχυνση είναι αργή αλλά σε βάθος χρόνου είναι ένα πολύ αποδοτικό σύστημα, καθώς δεν απαιτεί βαριούς κινητήρες ή δεξαμενές καυσίμου. Η μείωση της μάζας κάνει ευκολότερη την επιτάχυνση του σκάφους από το φως του Ήλιου και το μέγεθός τους περιορίζεται μόνο από το υλικό και τη δομή των τμημάτων που στηρίζουν τα ιστία.

Την Τρίτη, ο πύραυλος Electron της RocketLab εκτοξεύτηκε επιτυχώς μεταφέροντας το Advanced Composite Solar Sail System της NASA και την Τετάρτη η διαστημική υπηρεσία επιβεβαίωσε πως ο CubeSat έφτασε σε χαμηλή τροχιά και ανέπτυξε επιτυχώς το 9 μέτρων ηλιακό ιστίο του. Η ανάπτυξη του ιστίου διήρκησε 25 λεπτά και πλέον καταλαμβάνει 80 τετραγωνικά μέτρα.