Ο δορυφόρος CAPSTONE έφυγε από την τροχιά της Γης

Και κατευθύνεται προς τη Σελήνη
05 Ιουλίου 2022 10:42
Ο δορυφόρος CAPSTONE έφυγε από την τροχιά της Γης

Ένα ακόμα βήμα για το σχέδιο της NASA να επαναφέρει τους ανθρώπους στην επιφάνεια της Σελήνης έγινε πριν λίγες ώρες, όταν ο δορυφόρος CAPSTONE (Cislunar Autonomous Positioning System Technology Operations and Navigation Experiment) έφυγε από την τροχιά της Γης και κατευθύνεται πλέον προς τη Σελήνη.

Η εκτόξευση του CAPSTONE έγινε από την Rocket Lab, με έναν πύραυλο Electron από τη Νέα Ζηλανδία την προηγούμενη εβδομάδα. Μετά από έξι μέρες σε τροχιά γύρω από τη Γη, το CAPSTONE ανέπτυξε την απαιτούμενη ταχύτητα για να ξεκινήσει προς της Σελήνη. Το ταξίδι θα είναι αργό και δεν αναμένεται να φτάσει πριν το Νοέμβριο.

Το project είναι πολύ σημαντικό για την αποστολή Artemis, αφού θα επιχειρηθεί κάτι που δεν έχει γίνει ξανά. Το Capstone θα διατηρήσει μία πολύ ιδιαίτερη τροχιά γύρω από τη Σελήνη, την ίδια τροχιά που η NASA σκοπεύει να δώσει στο διαστημικό σταθμό Gateway, ο οποίος θα προσφέρει μακροπρόθεσμη υποστήριξη στις αποστολές του προγράμματος Artemis. Έτσι, η NASA θέλει να δοκιμάσει κατά πόσο σταθερή είναι μία τέτοια τροχιά.

Η ελλειπτική τροχιά θα φέρει το CAPSTONE στα 1.600 χιλιόμετρα από την επιφάνεια της Σελήνης στο κοντινότερο σημείο της και έως 70.000 χιλιόμετρα στο πιο μακρινό. Κανένα διαστημικό σκάφος δεν έχει καταλάβει μία NRHO (near-rectillinear halo orbit) τροχιά στο παρελθόν.

Το CAPSTONE θα πραγματοποιήσει επίσης δοκιμές πλοήγησης και επικοινωνίας.