Το κινεζικό Tianwen-1 έφτασε στον Άρη

Πολυσύχναστο μέρος τελευταία
11 Φεβρουαρίου 2021 10:34
Το κινεζικό Tianwen-1 έφτασε στον Άρη

Λίγες ώρες μετά την έλευση του Hope διαστημικού σκάφους των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων σε τροχιά γύρω από τον Άρη, σειρά είχε η κινεζική αποστολή Tianwen-1. Η κινεζική διαστημική υπηρεσία CNSA ανακοίνωσε πως το σκάφος έφτασε στον Άρη μετά από ταξίδι επτά μηνών. Μετά από 15λεπτη λειτουργία των κινητήρων του για επιβράδυνση, το Tianwen-1 τέθηκε σε τροχιά ύψους 400 χιλιομέτρων γύρω από τον Κόκκινο Πλανήτη.

Το Tianwen-1 θα κάνει αρκετές κινήσεις για να διορθώσει στην τροχιά του πριν τελικά στείλει το lander στην επιφάνεια του Άρη, κάποια στιγμή μεταξύ Μαΐου και Ιουνίου. Η Κίνα είναι πλέον ο έκτος οργανισμός που διαθέτει διαστημικό σκάφος σε τροχιά γύρω από τον Άρη, μετά τις ΗΠΑ, Ρωσία, Ευρωπαϊκή Ένωση, Ινδία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ενώ θα είναι η τρίτη χώρα που κατάφερε κάτι τέτοιο με την πρώτη της προσπάθεια.

Το 5 τόνων και τεσσάρων μέτρων ύψους Tianwen-1 διαθέτει ένα lander και ένα rover με τα οποία θα εξερευνήσει την επιφάνεια του πλανήτη.

Η εξερεύνηση του αχανούς σύμπαντος είναι το κοινό όνειρο όλης της ανθρωπότητας. Θα συνεργαστούμε με ειλικρίνεια και θα πάμε χέρι-χέρι με χώρες από όλο τον κόσμο για να κάνουμε την εξερεύνηση του διαστήματος από την ανθρωπότητα να πάει παραπέρα. – Zhang Kejian, Διευθυντής CNSA