Τα μαρούλια του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού είναι το ίδιο θρεπτικά με αυτά στη Γη

Μία αξιόπιστη πηγή τροφής σε Σελήνη και Άρη
09 Μαρτίου 2020 10:35
Τα μαρούλια του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού είναι το ίδιο θρεπτικά με αυτά στη Γη

Μία μικροβιολογική και θρεπτική ανάλυση των κόκκινων μαρουλιών (Lactuca sativa) που καλλιέργησαν οι αστροναύτες του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού μεταξύ 2014 και 2016, αποκάλυψε πως τα “διαστημικά” μαρούλια δεν έχουν απλά ίδια γεύση με αυτά στη Γη, αλλά είναι και το ίδιο θρεπτικά.

Η κύρια διαφορά τους είναι πως αυτά που καλλιεργήθηκαν στον ISS, έχουν περισσότερους μικροοργανισμούς, πιθανώς λόγω της μικροχλωρίδας που ζει στο διαστημικό σταθμό. Δε βρέθηκαν όμως μικροοργανισμοί που είναι επικίνδυνοι για τον άνθρωπο, όπως E. coli και σαλμονέλα.

Η καλλιέργεια τροφής στα ταξίδια στο βαθύ διάστημα και στις διαστημικές βάσεις σε Σελήνη και Άρη θα παίξει σημαντικό ρόλο στην επιβίωση των αστροναυτών στα χρόνια που έρχονται. Μάλιστα οι αστροναύτες έχουν δοκιμάσει το συγκεκριμένο μαρούλι, βάζοντάς το σε tacos και σε cheeseburger. Η NASA έχει στείλει στον ISS και λάχανα για να διαπιστώσει αν μπορούν να καλλιεργηθούν στο διάστημα.

Έτσι όπως έχουν τα πράγματα τώρα δεν μπορούμε να εγγυηθούμε μία διατροφή η οποία πληροί τις ανάγκες του πληρώματος για μεγαλύτερες αποστολές στο βαθύ διάστημα, οπότε μία πιθανή λύση θα ήταν να συμπληρώσουμε τη συσκευασμένη διατροφή με φρέσκια παραγωγή. Το μαρούλι θα παρέχει επιπλέον βιταμίνες και άλλα θρεπτικά συστατικά, γεύση, υφή και ποικιλία στη συσκευασμένη τροφή. Η καλλιέργεια των φυτών μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μονοτονία του μενού και να προσφέρει ψυχολογικά οφέλη όταν οι αστροναύτες είναι μακριά από το σπίτι τους. Μακροπρόθεσμα, αν θέλουμε ποτέ να αποικίσουμε το διάστημα, η καλλιέργεια τροφών θα είναι καθοριστική στο να έχουμε κάποιο επίπεδο βιωσιμότητας και αυτάρκειας.

 

Επιπλέον της παροχής τροφής, τα φυτά μπορούν να παίξουν ρόλο και στα μελλοντικά Συστήματα Υποστήριξης Ζωής που θα απαιτούνται για τις αποστολές μακράς διαρκείας. Τα φυτά παράγουν οξυγόνο, ενώ αφαιρούν και διοξείδιο του άνθρακα, κάτι το οποίο είναι κρίσιμο σε κλειστά συστήματα όπως αυτό του ISS ή των μελλοντικών εγκαταστάσεων σε Σελήνη και Άρη. – Gioia Massa, NASA