Με ένα καρότσι γεμάτο τηλέφωνα προκάλεσε εικονικό μποτιλιάρισμα στο Google Maps

Ενώ οι δρόμοι ήταν πρακτικά άδειοι
04 Φεβρουαρίου 2020 09:43
Με ένα καρότσι γεμάτο τηλέφωνα προκάλεσε εικονικό μποτιλιάρισμα στο Google Maps

Το Google Maps είναι αναμφισβήτητα το δημοφιλέστερο προϊόν πλοήγησης, αφού καθημερινά βασίζονται σε αυτό εκατομμύρια οδηγοί για να φτάσουν γρήγορα στον προορισμό τους. Θέλοντας να αποδείξει πόσο πολύ βασιζόμαστε στα δεδομένα και πόσο τυφλή εμπιστοσύνη έχουμε στον ψηφιακό κόσμο, ο καλλιτέχνης Simon Weckert κατάφερε να “χακάρει” το σύστημα του Google Maps.

Εφόσον το Google Maps βασίζεται σε πληροφορίες που παίρνει από τα τηλέφωνα, νοίκιασε 99 τηλέφωνα και αγόρασε 99 SIM κάρτες, άνοιξε σε όλα την πλοήγηση με αυτοκίνητο στην εφαρμογή του Google Maps, τα φόρτωσε σε ένα καρότσι κι άρχισε να περπατά στους δρόμους του Βερολίνου. Το σύστημα, ανιχνεύοντας το μεγάλο όγκο “οδηγών” που βρίσκονται στο δρόμο και κινούνται με χαμηλή ταχύτητα, τον εμφάνισε μποτιλιαρισμένο με κόκκινη γραμμή, ενώ στην πραγματικότητα ήταν άδειος. Ταυτόχρονα, μπορεί να έστελνε άλλους, πραγματικούς οδηγούς, από άλλους δρόμους για να αποφύγουν το συγκεκριμένο “μποτιλιάρισμα".

Μεταφέροντας τα smartphones στο δρόμο μπορώ να αναπαράγω ψηφιακή κίνηση η οποία θα στείλει τα αυτοκίνητα σε εναλλακτικές διαδρομές. Η ειρωνεία είναι πως αυτό μπορεί να παράγει πραγματικό μποτιλιάρισμα κάπου αλλού στην πόλη.

Ο χάρτης δεν είναι περιοχή, αλλά μια άλλη έκδοση της πραγματικότητας. Τα δεδομένα πάντα μεταφράζονται στο πώς μπορεί να παρουσιαστούν. Οι εικόνες, οι λίστες, τα γραφήματα και οι χάρτες που αντιπροσωπεύουν αυτά τα δεδομένα είναι όλα ερμηνείες, δεν υπάρχουν ουδέτερα δεδομένα. Τα δεδομένα συλλέγονται πάντα για ένα πολύ συγκεκριμένο σκοπό, από ένα συνδυασμό ανθρώπων, τεχνολογίας, χρήματος, εμπορίου και κυβέρνησης.

Οι χάρτες έχουν δυναμική ως εργαλείο εξουσίας. Αντικαθιστούν την πολιτική και τη στρατιωτική δύναμη με ένα τρόπο που αντιπροσωπεύει τα σύνορα μεταξύ περιοχών και μπορούν να επαναλάβουν, νομιμοποιήσουν και κατασκευάσουν τις διαφορές μεταξύ τάξεων και κοινωνικής αυτογνωσίας. Σε αυτή τη διαδικασία θέλω να αποδείξω το γεγονός πως επικεντρωνόμαστε πολύ στα δεδομένα και τείνουμε να τα βλέπουμε ως αντικειμενικά, ξεκάθαρα και ελεύθερα από ερμηνείες. Κάνοντάς το αυτό, τυφλωνόμαστε απέναντι στις διαδικασίες που παράγουν αυτά τα δεδομένα και υποθέτουμε πως οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους. Όχι μόνο η συλλογή δεδομένων προσφέρει δυνατότητα ερμηνείας αλλά ακόμα και οι υπολογιστικές διαδικασίες επιτρέπουν επιπλέον ερμηνείες. Επομένως, τα δεδομένα θεωρούνται πως αντιπροσωπεύουν τον ίδιο τον κόσμο, ξεχνώντας πως οι αριθμοί αντιπροσωπεύουν μόνο ένα μοντέλο του κόσμου.

Η Google δεν άφησε ασχολίαστο το γεγονός και πρόσφερε δήλωση μέσω του 9to5Google στην οποία έχει μεν ανάλαφρο τόνο, σημειώνει ωστόσο πως το περιστατικό δεν πέρασε απαρατήρητο και θα το χρησιμοποιήσει για να βελτιώσει ακόμα περισσότερο το Google Maps.

Είτε μέσω αυτοκινήτου, καροτσιού ή καμήλας, λατρεύουμε να βλέπουμε δημιουργικές χρήσεις του Google Maps καθώς αυτό μας βοηθά να βελτιώνουμε συνεχώς τους χάρτες μας με τον καιρό. Τα δεδομένα κίνησης του Google Maps ανανεώνονται διαρκώς χάρη σε πληροφορίες από μία πληθώρα πηγών, συμπεριλαμβανομένων και των συγκεντρωτικών ανώνυμων δεδομένων από ανθρώπους που έχουν ενεργοποιημένα τα location services και συνεισφορές από την κοινότητα του Google Maps. Έχουμε ξεκινήσει την ικανότητα διάκρισης μεταξύ αυτοκινήτου και μοτοσυκλέτας σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ινδίας, της Ινδονησίας και της Αιγύπτου, αν και δεν έχουμε τελειοποιήσει ακόμα τη μετακίνηση με καρότσι.