Τα βακτήρια ζουν και βασιλεύουν στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό

Διαβρώνουν ακόμα και το σκάφος
10 Απριλίου 2019 10:31
Τα βακτήρια ζουν και βασιλεύουν στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό

Αν νομίζετε πως ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός είναι ένα αποστειρωμένο περιβάλλον, ξανασκεφτείτε το. Οι μικροί χώροι σε συνδυασμό με την διαρκή παρουσία έξι ατόμων είναι ο παράδεισος των βακτηρίων και των μυκητών, τα οποία βρίσκονται σε αφθονία στους χώρους του ISS, σύμφωνα πάντα με τη νέα έρευνα της NASA. Η έρευνα απαριθμεί τους μικροοργανισμούς και εφιστά την προσοχή στις βιομεμβράνες, οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν διάβρωση μηχανικών μερών.

Ακόμα πιο επικίνδυνες μπορεί να είναι οι επιπτώσεις τους στους αστροναύτες, καθώς η άμυνα του οργανισμού αλλάζει στο διάστημα.

Ορισμένα μικρόβια σε κλειστούς χώρους στη Γη έχουν δείξει πως επιβαρύνουν την ανθρώπινη υγεία. Αυτό είναι ακόμα πιο σημαντικό για τους αστροναύτες κατά τη διάρκεια των διαστημικών πτήσεων, καθώς το ανοσοποιητικό τους αλλάζει και δεν έχουν πρόσβαση στις εξεζητημένες ιατρικές δυνατότητες που έχουμε στη Γη. – Dr Kasthuri Venkateswaran, NASA Jet Propulsion Laboratory

Τα δείγματα λήφθηκαν από ομάδα ερευνητών σε χρονικό πλαίσιο 14 μηνών από 8 διαφορετικές τοποθεσίες του ISS, συμπεριλαμβανομένων της τουαλέτας, του παραθύρου, του διαδρόμου εξάσκησης, του τραπεζιού και του κρεβατιού.

Ο ISS είναι ένα ερμητικά σφραγισμένο κλειστό σύστημα, που υπόκειται σε μικροβαρύτητα, ακτινοβολία, αυξημένα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα και την επανακυκλοφορία του αέρα μέσω HEPA φίλτρων και θεωρείται ένα “ακραίο περιβάλλον”.

Η έρευνα αναμένεται να προσφέρει πολύτιμες πληροφορίες στους ερευνητές, οι οποίοι θα μπορέσουν όχι μόνο να βελτιώσουν τα μέτρα ασφαλείας για τους αστροναύτες του ISS, αλλά και την υγεία των αστροναυτών που θα κάνουν στο εγγύς μέλλον μακρινά ταξίδια ή ακόμα και αυτών που θα μένουν σε διαστημικές βάσεις σε Σελήνη και Άρη.

Υπό το φως της νέας εποχής της ανθρώπινης επέκτασης στο σύμπαν, όπως τα μελλοντικά ταξίδια στον Άρη, το μικροβιακό φορτίο ενός κλειστού διαστημικού περιβάλλοντος πρέπει να εξεταστεί διεξοδικά για να αναγνωρίσουμε τους τύπους των μικροοργανισμών που συγκεντρώνονται σε αυτό το μοναδικό περιβάλλον, για πόσο επιβιώνουν και την επίπτωσή τους στην ανθρώπινη υγεία και τις υποδομές των διαστημικών σκαφών.