Τα ταξίδια στο βαθύ διάστημα θα καταστρέψουν το γαστρεντερικό σύστημα των αστροναυτών

Βέβαιη η ανάπτυξη καρκινικών όγκων
12 Οκτωβρίου 2018 06:16
Τα ταξίδια στο βαθύ διάστημα θα καταστρέψουν το γαστρεντερικό σύστημα των αστροναυτών

Το διάστημα είναι το πιο επικίνδυνο περιβάλλον για τον άνθρωπο και ένας κίνδυνος είναι ίσως ο πιο ύπουλος από όλους. Η κοσμική ακτινοβολία επηρεάζει με πολλούς τρόπους το ανθρώπινο σώμα και με τα σχέδια για ταξίδι στον Άρη να πλησιάζουν, οι έρευνες για αυτό τον τομέα αυξάνονται συνεχώς. Μία από αυτές, του Πανεπιστημίου του Georgetown αποκαλύπτει πως όταν το γαστρεντερικό σύστημα βομβαρδίζεται με κοσμική ακτινοβολία (GCR), η λειτουργία του αλλάζει με αποτέλεσμα την ανάπτυξη καρκινικών όγκων στο στομάχι και το έντερο.

Στη Γη μας προστατεύει η μαγνητόσφαιρα, ενώ έως τώρα δεν υπάρχει τεχνολογία που μπορεί να προστατεύσει τους αστροναύτες από την CGR. Οι επιστήμονες πραγματοποίησαν τα πειράματα σε ποντίκια, εκθέτοντάς τα σε μικρές δόσεις ακτινοβολίας. Ανακάλυψαν πως τα ποντίκια δεν μπορούσαν να απορροφήσουν επαρκώς τα θρεπτικά συστατικά του φαγητού και ανέπτυσσαν καρκινικούς πολύποδες.

Καταγράψαμε τις επιπτώσεις της ακτινοβολίας στο βαθύ διάστημα σε μερικά κρίσιμα όργανα, αλλά πιστεύουμε πως παρόμοια ζημιά μπορεί να γίνει και σε πολλά άλλα όργανα. Είναι σημαντικό να καταλάβουμε τις επιπτώσεις εκ των προτέρων, ώστε να κάνουμε ότι είναι δυνατόν για να προστατεύσουμε τους μελλοντικούς διαστημικούς ταξιδιώτες μας.