Dark Sky: Ένα Navara για την εξερεύνηση του γαλαξία μας

Συνεργασία Nissan και ESA
20 Σεπτεμβρίου 2018 07:49
Dark Sky: Ένα Navara για την εξερεύνηση του γαλαξία μας

Η Nissan  αποκάλυψε το Navara Dark Sky όχημά της το οποίο απευθύνεται στην επιστημονική κοινότητα. Το συγκεκριμένο όχημα αποτελεί μια βελτιωμένη εκδοχή του κλασσικού Navara και έρχεται με ένα τρέιλερ το οποίο μεταφέρει το πανίσχυρο τηλεσκόπιο Plane Wave, το οποίο είναι σχεδιασμένο από την Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία, ESA. Τα χαρακτηριστικά του αγροτικού οχήματος δε σταματούν εκεί, καθώς διαθέτει και πληθώρα άλλων για την προστασία του τηλεσκοπίου και για τη συλλογή και μετάδοση δεδομένων.

Το τρέιλερ διαθέτει σταθεροποίηση για το τηλεσκόπιο, μπαταρίες για χρήση Wi-Fi, laptop και UHF πομπό. Το Navara χρησιμοποιεί κόκκινο φωτισμό για να μειώσει τη φωτορύπανση, ενώ το ProPilot σύστημα διεύθυνσης λαμβάνει υπόψη και το τρέιλερ στην υποβοήθηση και στην εύρεση πάρκινγκ.

Η Nissan και η ESA πιστεύουν πως το Dark Sky Navara μπορεί να χρησιμοποιηθεί από αστρονόμους στα πλαίσια της αποστολής Gaia, όπου αστρονόμοι λαμβάνουν δεδομένα από το δορυφόρο Gaia, ωστόσο χρειάζεται να κάνουν επιπλέον παρατηρήσεις από επίγεια τηλεσκόπια. Πολλές φορές οι τοποθεσίες που πρέπει να πάνε είναι απόμακρες και χωρίς υποδομές ή δρόμους και η μεταφορά ενός ισχυρού τηλεσκοπίου είναι πρόκληση.

Τηλεσκόπια όπως αυτό στο τρέιλερ χρειάζονται σε μελέτες πλανητών και άστρων στο γαλαξία μας, συμπληρώνοντας τις επίγειες παρατηρήσεις των δεδομένων του Gaia. Ήταν ένα συναρπαστικό ταξίδι έως τώρα και δείχνει πραγματικά τι μπορεί να συμβεί όταν η καινοτομία και η αστρονομία συναντιούνται. – Fred Jansen, επικεφαλής αποστολής Gaia, ESA

Tags: