Τι είναι οι μαύρες “αράχνες“ στην “Πόλη των Ίνκα“ στον Άρη; Δείτε τις δορυφορικές φωτογραφίες

Εντοπίστηκαν από την Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία στην μυστηριώδη “πόλη των Ίνκας“ του Κόκκινου Πλανήτη
26 Απριλίου 2024 19:06
Τι είναι οι μαύρες “αράχνες“ στην “Πόλη των Ίνκα“ στον Άρη; Δείτε τις δορυφορικές φωτογραφίες

Όχι, δεν υπάρχουν έντομα στον πλανήτη Άρη (από όσο ξέρουμε) αλλά νέες φωτογραφίες που κατέγραψε ο δορυφόρος του Ευρωπαϊκού Διαστημικού Οργανισμού (ESA) προκαλούν το έντονο ενδιαφέρον των επιστημόνων και των αστροφυσικών για το τι περί τίνος πρόκειται. 

Αυτές οι μαύρες "αράχνες" που φωτογράφισε το διαστημόπλοιο της ESA δεν είναι προφανώς πραγματικά αρθρόποδα στον Κόκκινο Πλανήτη αλλά σκοτεινοί σχηματισμοί σαν μαύρα αγκάθια που εντοπίστηκαν κοντά στην "Πόλη των Ίνκας", η οποία βρίσκεται το νότιο πόλο του Άρη. Η περιοχή αυτή βαφτίστηκε έτσι λόγω των ιδιαίτερων μορφολογικών χαρακτηριστικών της, που θυμίζουν ερείπια πόλης των των Ίνκα, αν και επίσημα ονομάζεται Angustus Labyrinthus και ανακαλύφθηκε το 1972 από το Mariner 9 της NASA. 

Πώς όμως δημιουργούνται; Βλέπετε, το φως του Ήλιου πέφτει σε στρώματα διοξειδίου του άνθρακα που έχουν μείνει εκεί από τους χειμερινούς μήνες. Το φως κάνει τον πάγο του διοξειδίου του άνθρακα που είναι στο κάτω μέρος του στρώματος να μετατρέπεται σε αέριο, το οποίο συσσωρεύεται με τον καιρό, έπειτα σχηματίζει ρωγμές προσπαθώντας να βγει στην επιφάνεια του πλανήτη Άρη, κατά την περίοδο της αρειανής άνοιξης, συμπαρασύροντας κιόλας διάφορα υλικά. 

Τα αέρια αυτά στην πορεία διαστέλλονται, ανεβαίνουν και σκάνε από τα στρώματα πάγου, μεταφέροντας μαζί τους σκουρόχρωμη σκόνη που εκτοξεύονται με τεράστιους θερμοπίδακες. Όσο αναβλύζει η μαύρη σκόνη από τον πάγο, πέφτει στο ανώτερο στρώμα του Άρη και έτσι δημιουργείται αυτό το αραχνοειδές μοτίβο, του οποίου  η διάμετρός τους μπορεί να ξεκινά από τα 45 μέτρα και να φτάνει και το ένα χιλιόμετρο. Οι εικόνες που κατέγραψε η High Resolution Stereo Camera (HRSC) του Mars Express Orbiter του Ευρωπαϊκού Διαστημικού Οργανισμού αποκαλύπτουν τη μία πλευρά από αυτές τις σκοτεινές κηλίδες.

Αυτό που δίνει την πλήρη εικόνα των μαύρων αραχνών του Άρη είναι το όργανο CaSSIS (Colour and Stereo Surface Imaging System) που βρίσκεται στο ExoMars Trace Gas Orbiter της ESA μπορεί να δει σε ένα ευρύτερο φάσμα μηκών κύματος και αποκαλύπτει τις αραχνοειδείς έλικες που διαχέονται προς τα έξω, ακριβώς κάτω από την επιφάνεια του πάγου.

Όσο για το πώς σχηματίστηκε η Πόλη των Ίνκα αυτό είναι κάτι που παραμένει ένα μυστήριο, ωστόσο μία θεωρία λέει πως ήταν αμμόλοφοι που στο πέρασμα του πχρόνου μετατράπηκαν σε πέτρα. Μια άλλη λέει πως αποτελούν απομεινάρια αρχαίων παγετώνων του Άρη που άφησαν πίσω τους υψηλά τείχη ιζημάτων όσο υποχωρούσαν. 

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες: