Απίθανη ανακάλυψη: Αστρονόμοι εντόπισαν την πιο ογκώδη μαύρη τρύπα του Γαλαξία μας

Απέχει “μόλις“ 2.000 έτη φωτός από τη Γη!
17 Απριλίου 2024 18:25
Απίθανη ανακάλυψη: Αστρονόμοι εντόπισαν την πιο ογκώδη μαύρη τρύπα του Γαλαξία μας

Αστρονόμοι της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας (ESA) ανακάλυψαν μια τεράστια μαύρη τρύπα εντός του Γαλαξία μας, του επονομαζόμενου "Milky Way", η οποία βρίσκεται "μόλις" 2.000 έτη φωτός μακριά από τη Γη. 

Αυτήν την μαύρη τρύπα την ονόμασαν "Κοιμώμενο Γίγαντα" (Sleeping Giant) ή πιο επίσημα ως Gaia BH3 και διαθέτει σχεδόν 33 φορές τη μάζα του Ήλιου μας. Η ανακάλυψη κατέστη δυνατή χάρις τα δεδομένα που συνέλλεξε και επιβεβαίωσε το Very Large Telescope αλλά και το Gaia telescope της ESA. 

Εντόπισαν αρχικά μια ασυνήθιστη ταλάντωση στο διάστημα, η οποία ήταν αποτέλεσμα της βαρυτικής επιρροής της Gaia BH3 σε ένα κοντινό συνοδευτικό αστέρι. Σε αντίθεση με τις ενεργές μαύρες τρύπες που εκπέμπουν φωτεινές ακτίνες-Χ καθώς καταναλώνουν υλικό από τα γειτονικά αστέρια, η Gaia BH3 είναι αδρανής, γεγονός που καθιστά πολύ πιο δύσκολο τον εντοπισμό της, καθώς δεν παράγει φως.

Στο παρελθόν όλες οι μαύρες τρύπες που είχαν εντοπιστεί εντός των ορίων του Milky Way ήταν περίπου 10 φορές μεγαλύτερες από τον Ήλιο, αλλά η BH3 ξεπερνάει κάθε προηγούμενο καθώς -να το επαναλάβουμε- είναι 33 φορές μεγαλύτερη από τον Ήλιο. 

Επίσης, αξίζει να αναφέρουμε ότι τα σχεδόν 2.000 έτη φωτός που απέχει από εμάς και συναντάται στον αστερισμό του Αετού (Aquila), την καθιστούν τη δεύτερη πιο κοντινή στη Γη μαύρη τρύπα που γνωρίζουμε ως ανθρωπότητα. Η πρώτη είναι η Gaia BH1 που απέχει 1.500 έτη φωτός. 

Τα ευρήματά των αστρονόμων δημοσιεύθηκαν στο Astronomy & Astrophysics