Ο Stephen Hawking έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 76 ετών

Πιο φτωχή η επιστημονική κοινότητα από σήμερα
14 Μαρτίου 2018 06:52
Ο Stephen Hawking έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 76 ετών

Τη νύχτα της Τρίτης η οικογένεια του διάσημου φυσικού Stephen Hawking, ανακοίνωσε το θάνατό του σε ηλικία 76 ετών. Ο Hawking συνέβαλε τα μέγιστα στην επιστήμη και έχει τιμηθεί πολλάκις από την επιστημονική κοινότητα, κυρίως για τις προσπάθειές του ένωσης της Θεωρίας της Σχετικότητας του Αϊνστάιν με την κβαντική φυσική, ενώ ήταν ο πρώτος που ανέπτυξε τη θεωρία πως οι μαύρες τρύπες εκπέμπουν μία μορφή θερμικής ακτινοβολίας.

Το “A Brief History of Time” του 1988 ίσως είναι η επιτομή της καριέρας του πουλώντας πάνω από 10 εκατομμύρια αντίτυπα, ενώ τη βιογραφία του την είδε και σε ταινία με το “The Theory of Everthing”, για την οποία κέρδισε το Όσκαρ Καλύτερου Ηθοποιού ο Eddie Redmayne, ο οποίος τον ενσάρκωνε.  

Ο Hawking πάλευε με μία εκφυλιστική ασθένεια από το 1963. Όταν ενημερώθηκε τότε πως είχε Πλάγια Μυατροφική Σκλήρυνση (ALS), οι γιατροί του είπαν πως είχε μόλις δύο χρόνια ζωής. Ο Hawking τους διέψευσε, επιβιώνοντας ακόμα 55 χρόνια. Σταδιακά έχασε τον έλεγχο του σώματός του και επικοινωνούσε με τη βοήθεια του προγράμματος Assistive Context-Aware Toolkit (ACAT), το οποίο έπειτα δόθηκε στον κόσμο δωρεάν.

Λυπούμαστε βαθύτατα που ο αγαπημένος μας πατέρας έφυγε σήμερα. Ήταν ένας μεγάλος επιστήμονας και ένας εκπληκτικός άνθρωπος, του οποίου η δουλειά και η κληρονομιά θα ζήσει ακόμα για πολλά χρόνια. Το κουράγιο του και η επιμονή του μαζί με την εξυπνάδα του και το χιούμορ του, ενέπνευσε ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Είπε κάποτε “Δε θα ήταν τίποτα σπουδαίο το σύμπαν αν δεν ήταν το σπίτι των ανθρώπων που αγαπάς”. Θα μας λείπει πάντα. – Δήλωση των τριών παιδιών του

Πέρα από την αδιαμφισβήτητη επιστημονική επιτυχία του, ίσως το μεγαλύτερο μάθημα με το οποίο μας αφήνει είναι η γνωστή ρήση του:

Όσο δύσκολη και αν φαίνεται η ζωή, πάντα υπάρχει κάτι που μπορείς να κάνεις και να πετύχεις. Το σημαντικό είναι να μην τα παρατήσεις.