Γυναίκα χάνει τη όρασή της επειδή κοίταξε τον Ήλιο

Κατά τη διάρκεια έκλειψης Ηλίου
09 Δεκεμβρίου 2017 10:38
Γυναίκα χάνει τη όρασή της επειδή κοίταξε τον Ήλιο

Η ηλιακή έκλειψη που παρατηρήθηκε στις ΗΠΑ τον Αύγουστο, έφερε στην επιφάνεια ξανά το θέμα της ασφάλειας των ματιών κατά τη διάρκεια αυτού του φαινομένου. Ποιος μπορεί να ξεχάσει άλλωστε την περίφημη φωτογραφία του Donald Trump ο οποίος παρά τις εκκλήσεις οργανισμών υγείας, κοίταξε απευθείας τον Ήλιο.

Κάποιοι άνθρωποι είτε αγνόησαν τις προειδοποιήσεις, είτε είναι απλά υπερβολικά πεισματάρηδες, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία τους. Μία από αυτές είναι και η περίπτωση μιας 20χρονης, η οποία κοίταξε απευθείας τον Ήλιο κατά τη διάρκεια της έκλειψης, χωρίς να φοράει κάποια προστατευτικά γυαλιά. Έξι μόλις δευτερόλεπτα ήταν αρκετά για να χάσει οριστικά την όρασή της, όπως αποκαλύπτει η έρευνα που δημοσιεύτηκε χτες στο JAMA Opthalmology.

Σύμφωνα με την ίδια, η όρασή της θόλωσε και παραμορφώθηκε, ενώ μόλις λίγες ώρες μετά άρχισε να βλέπει ένα μαύρο σημείο από το αριστερό της μάτι. Τρεις ημέρες μετά, επισκέφτηκε οφθαλμίατρο στη Νέα Υόρκη και οι εξετάσεις έδειξαν πως είχε καταστρέψει ανεπανόρθωτα τους φωτοϋποδοχείς και στα δύο μάτια, ενώ υπήρχε και οργανική βλάβη στο αριστερό. “Μένει να αποδειχτεί αν η ασθενής θα επαναφέρει κάποια οπτική λειτουργία από την περιοχή των κατεστραμμένων φωτοϋποδοχέων στο μέλλον”, καταλήγει η έρευνα.

Προς το παρόν, δεν υπάρχει θεραπεία για αυτού του είδους τη βλάβη, ωστόσο το περιστατικό θα βοηθήσει τους επιστήμονες να καταλάβουν τι ακριβώς επηρεάζεται στο μάτι μετά από έκθεση στον Ήλιο. Εφόσον επιθυμείτε, μπορείτε να δείτε εικόνες από τα μάτια της 20χρονης μετά το ατύχημα, πατώντας το σχετικό κουμπί που ακολουθεί.