Ανακαλύψαμε τι τροφοδοτεί τους ηλιακούς ανέμους

Από που προέρχονται;
27 Αυγούστου 2023 09:13
Ανακαλύψαμε τι τροφοδοτεί τους ηλιακούς ανέμους

Οι ηλιακοί άνεμοι είναι ένας γνώριμος όρος και ξέρουμε πώς επηρεάζουν τον πλανήτη μας. Η προέλευση όμως αυτής της εκτόξευσης φορτισμένων σωματιδίων παραμένει μυστήριο εδώ και δεκαετίες. Το Solar Orbiter τώρα, ίσως να προσφέρει μία εξήγηση.

Οι εικόνες που κατέγραψε πέρυσι με το όργανο Extreme Ultraviolet Imager μπορούν να προσφέρουν μία απάντηση για το τι ακριβώς τροφοδοτεί αυτούς τους ανέμους. Οι επιστήμονες λοιπόν, περιγράφουν ένα τεράστιο αριθμό από πίδακες σωματιδίων τα οποία προέρχονται από μία σκοτεινή περιοχή του Ήλιου. Τα ονόμασαν “picoflare jets” επειδή περιέχουν το ένα τρισεκατομμυριοστό της ενέργειας που παράγουν οι μεγαλύτερες ηλιακές εκλάμψεις.

Τα picoflare jets έχουν μόλις μερικά εκατοντάδες χιλιόμετρα μήκος και φτάνουν σε ταχύτητες τα 100 χιλιόμετρα το δευτερόλεπτο, ενώ διαρκούν μόλις 20 με 100 δευτερόλεπτα. Οι επιστήμονες πιστεύουν πως περιέχουν αρκετή ενέργεια για να εκπέμψουν αρκετό υψηλής θερμοκρασίας πλάσμα, κάτι το οποίο θεωρείται το καύσιμο των ηλιακών ανέμων.

Τα picoflare jets που παρατηρήσαμε είναι τα μικρότερα και τα πιο αδύναμα ενεργειακά jets στo ηλιακό στέμμα τα οποία δεν είχαν παρατηρηθεί στο παρελθόν. Κι όμως, η ενέργεια ενός και μόνο picoflare jet το οποίο ζει για περίπου ένα λεπτό, είναι ισοδύναμη με τη μέση κατανάλωση ενέργειας 10.000 νοικοκυριών στο Ηνωμένο Βασίλειο για έναν ολόκληρο χρόνο. – Lakshmi Pradeep Chitta, Max Planck Institute for Solar System Research

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο Science.