Το Parker Solar Probe πέταξε μέσα από μία στεμματική εκπομπή μάζας (ΒΙΝΤΕΟ)

Από τις ισχυρότερες που έχουν καταγραφεί
21 Σεπτεμβρίου 2023 11:26
Το Parker Solar Probe πέταξε μέσα από μία στεμματική εκπομπή μάζας (ΒΙΝΤΕΟ)

Για πρώτη φορά στην ιστορία, έχουμε κοντινά πλάνα από μία στεμματική εκπομπή μάζας! Το Parker Solar Probe της NASA πέρασε μέσα από την πανίσχυρη έκρηξη του Ήλιου και κατέγραψε τα πάντα με την κάμερά του.

Οι στεμματικές εκπομπές μάζας είναι τεράστιες εκρήξεις υπέθερμου πλάσματος που προέρχονται από την ατμόσφαιρα του Ήλιου και τα φορτισμένα σωματίδιά τους μπορούν να προκαλέσουν βλάβες σε δορυφόρους και ηλεκτρικά δίκτυα στη Γη. Η NASA τόνισε  πως η ΣΕΜ που χτύπησε το Parker Solar Probe ήταν μία από τις πιο ισχυρές εκρήξεις που έχουν καταγραφεί.

Για καλή μας τύχη, το Parker Solar Probe επιβίωσε της ΣΕΜ και κατάφερε να μας δώσει μία μοναδική ματιά στο φαινόμενο. Πρόκειται για το ταχύτερο διαστημικό όχημα που έχει κατασκευάσει ο άνθρωπος και είναι αυτό που έχει φτάσει πιο κοντά στον Ήλιο από οποιοδήποτε άλλο, μόλις 6.4 εκατομμύρια χιλιόμετρα από την επιφάνειά του.

Ξέραμε από την αρχή πως το Parker Solar Probe θα περάσει μέσα από ΣΕΜ και έτσι η NASA το σχεδίασε για να αντέχει τις καυτές θερμοκρασίες κοντά στον Ήλιο. – Jim Kinnison, μηχανικός του APL