Μία τεράστια τρύπα εμφανίστηκε στον Ήλιο (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Είναι 60 φορές μεγαλύτερη από τη Γη
06 Δεκεμβρίου 2023 09:41
Μία τεράστια τρύπα εμφανίστηκε στον Ήλιο (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Μία γιγαντιαία τρύπα εμφανίστηκε στην ατμόσφαιρα του Ήλιου, η οποία είναι πέντε φορές μεγαλύτερη από τον Δία ή εξήντα φορές μεγαλύτερη από τη Γη. Πρόκειται για μία στεφανιαία τρύπα η οποία αυτή τη στιγμή περιστρέφεται μακριά από τη Γη, αλλά πριν λίγες μέρες ήταν στην ευθεία μας, κατευθύνοντας ηλιακά σωματίδια προς τον πλανήτη μας.

Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας καθώς μιλάμε για μία απλή ηλιακή καταιγίδα, αλλά το μέγεθός της συμβάλει στην ευρύτερη αστάθεια του Ήλιου καθώς αυτός πλησιάζει το ηλιακό μέγιστο, το οποίο αναμένεται να κορυφωθεί μέσα στο 2024 με την αναστροφή της πολικότητας των μαγνητικών πεδίων του άστρου.

Σε αντίθεση με τις ηλιακές κηλίδες οι οποίες σχετίζονται με ηλιακές εκλάμψεις και στεφανιαίες εκπομπές μάζας, μία στεφανιαία τρύπα είναι μία μεγάλη περιοχή του Ήλιου όπου ανοίγει το μαγνητικό πεδίο. Μπορεί να παρατηρηθεί στο ορατό φάσμα του φωτός, αλλά στο υπεριώδες φάσμα βλέπουμε τεράστιες σκοτεινές εκτάσεις που είναι πιο σκοτεινές από το περιβάλλον τους επειδή είναι πιο ψυχρές.

Η συγκεκριμένη τρύπα έχει μέγιστο μήκος 800.000 χιλιόμετρα. Η διάμετρος του Δία είναι 140.000 χιλιόμετρα και της Γης 12.742. Σύμφωνα με το NOAA, η στεφανιαία τρύπα προκάλεσε μία ηλιακή καταιγίδα κατηγορίας G2, από τις πιο ήπιες δηλαδή καταιγίδες που μπορεί να μας χτυπήσει, προκαλώντας απλά ένα πιο έντονο σέλας στην ατμόσφαιρα της Γης.

Οι ισχυρότερες ηλιακές καταιγίδες προκαλούνται από τις στεφανιαίες εκπομπές μάζας και τις εκλάμψεις, επειδή εκτοξεύουν βίαια υλικό μακριά από τον Ήλιο. Οι στεφανιαίες τρύπες είναι πιο παθητικές και ενώ οι ηλιακοί άνεμοι είναι πιο ισχυροί, δεν εκτοξεύονται μακριά από τον Ήλιο.

Tags: