Μετά τη Σελήνη, η Ινδία βάζει στόχο τον Ήλιο

Εκτοξεύεται η αποστολή Aditya-L1
29 Αυγούστου 2023 11:44
Μετά τη Σελήνη, η Ινδία βάζει στόχο τον Ήλιο

Λίγες μέρες μετά την επιτυχημένη προσεδάφιση στο νότιο πόλο της Σελήνης, η Ινδία στρέφει την προσοχή της στον Ήλιο και ετοιμάζει στις 2 Σεπτεμβρίου την εκτόξευση του Aditya-L1, του πρώτου ινδικού παρατηρητήριου στο διάστημα που θα μελετήσει το άστρο μας.

Η λέξη Aditya σημαίνει Ήλιος στα Ινδικά. Το σκάφος θα βρεθεί σε τροχιά σε μία περιοχή του διαστήματος 1.5 εκατομμύριο χιλιόμετρα από τη Γη, η οποία θα προσφέρει ανεμπόδιστη θέα του Ήλιου συνεχώς, προσφέροντας πλεονέκτημα στην παρατήρηση της ηλιακής δραστηριότητα και των επιπτώσεων του ηλιακού καιρού σε πραγματικό χρόνο. Το solar probe διαθέτει επτά διαφορετικά επιστημονικά όργανα

Αξίζει να σημειωθεί πως η ISRO, η υπηρεσία διαστήματος της Ινδίας, έχει σημαντικά χαμηλότερο budget από τις NASA, ESA και Roscosmos. Έχει σημειώσει όμως σημαντική αύξηση σε αποστολές μετά την πρώτη επιτυχημένη αποστολή σε τροχιά της Σελήνης το 2008. Καταφέρνει να κρατά χαμηλό το κόστος των αποστολών, αντιγράφοντας και προσαρμόζοντας υπάρχουσα τεχνολογία. Η πληθώρα εξαιρετικά ικανών μηχανικών οι οποίοι πληρώνονται μόλις ένα μικρό ποσοστό από τους αντίστοιχους μισθούς στις δυτικές χώρες, έχει συμβάλει επίσης στη διατήρηση του κόστους χαμηλά.

Το 2014 η Ινδία έγινε το πρώτο ασιατικό κράτος που έθεσε σκάφος σε τροχιά γύρω από τον Άρη. Την επόμενη χρονιά σκοπεύει να εκτοξεύσει μία επανδρωμένη αποστολή διάρκειας τριών ημερών σε τροχιά γύρω από τη Γη, ενώ το 2025, θα στείλει ακόμα ένα probe στη Σελήνη σε συνεργασία με την Ιαπωνία. Τα επόμενα δύο χρόνια σχεδιάζει και μία αποστολή στην τροχιά της Αφροδίτης.