Aditya-L1: Οι λεπτομέρειες της πρώτης αποστολής της Ινδίας στον Ήλιο

Μία εβδομάδα μετά την προσελήνωση
03 Σεπτεμβρίου 2023 09:45
Aditya-L1: Οι λεπτομέρειες της πρώτης αποστολής της Ινδίας στον Ήλιο

Η Ινδία και ο διαστημικός οργανισμός της, ISRO, αποδεικνύουν το τελευταίο διάστημα πως η Ινδία ανήκει στους “μεγάλους παίκτες” της διαστημικής εξερεύνησης. Μία εβδομάδα λοιπόν μετά την επιτυχημένη προσεδάφιση στο νότιο πόλο της Σελήνης με το Chadrayaan-3, η Ινδία εκτόξευσε επιτυχώς την αποστολή Aditya-L1, την πρώτη της χώρας η οποία θα μελετήσει τον Ήλιο.

Το Aditya-L1 πήρε την ονομασία του από την ινδική λέξη ήλιος και θα ταξιδέψει 1.5 εκατομμύριο χιλιόμετρα μέσα στους επόμενους τέσσερις μήνες, για να φτάσει στο σημείο Lagrange 1, ένα σχετικά σταθερό βαρυτικό σημείο ανάμεσα από τη Γη και τον Ήλιο, το οποίο θα μειώσει την κατανάλωση καυσίμου για το σκάφος όσο ακολουθεί την τροχιά του.

Διασφαλίσαμε πως θα έχουμε μοναδικά δεδομένα τα οποία δεν είναι διαθέσιμα σήμερα από καμία άλλη αποστολή. Αυτό θα μας επιτρέψει να καταλάβουμε τον Ήλιο, τη δυναμική του καθώς και την εσωτερική ηλιόσφαιρα, η οποία είναι ένα σημαντικό στοιχείο για τη σημερινή τεχνολογία, καθώς και πτυχές του ηλιακού καιρού.

Η αποστολή σκοπεύει να μάθει περισσότερα για τις επιπτώσεις της ηλιακής ακτινοβολίας στους χιλιάδες δορυφόρους που βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τη Γη. Μακροπρόθεσμα, τα δεδομένα της αποστολής θα μας βοηθήσουν να καταλάβουμε καλύτερα τις επιπτώσεις του Ήλιου στο κλίμα της Γης, καθώς και την προέλευση του ηλιακού ανέμου, της ροής σωματιδίων δηλαδή που ταξιδεύουν στο Ηλιακό σύστημα.