Το Perseverance κατέγραψε ένα μπλε ηλιοβασίλεμα στον Άρη (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Δύο κόσμοι, ένας Ήλιος
08 Οκτωβρίου 2023 11:43
Το Perseverance κατέγραψε ένα μπλε ηλιοβασίλεμα στον Άρη (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Η NASA έδωσε στη δημοσιότητα μία φωτογραφία που κατέγραψε το Perseverance rover, αποκαλύπτοντας τη μαγική ατμόσφαιρα του ηλιοβασιλέματος στον ουρανό του Άρη. Ο Ήλιος είχε ένα μυστηριώδες ψυχρό μπλε χρώμα τη στιγμή που η υπόλοιπη ατμόσφαιρα είχε κόκκινους χρωματισμούς.

Το ηλιοβασίλεμα στον Άρη είναι τόσο διαφορετικό από αυτό της Γης για πολλούς λόγους. Πρώτον, ο Άρης είναι πιο μακριά από τον Ήλιο και αυτό σημαίνει πως το φως που φτάνει εκεί δεν είναι τόσο δυνατό. Συγκεκριμένα, ο Άρης λαμβάνει λιγότερη από τη μισή ηλιακή ακτινοβολία από αυτήν που λαμβάνει η Γη. Επιπλέον, ο Άρης έχει μόλις το 1% της ατμόσφαιρας της Γης και αποτελείται κυρίως από διοξείδιο του άνθρακα με ένα μικρό ποσοστό αζώτου και απειροελάχιστη ποσότητα οξυγόνου. Έτσι, το ηλιακό φως έχει πολύ διαφορετική αλληλεπίδραση με την ατμόσφαιρα του Άρη.

Στη Γη το ηλιακό φως αλληλεπιδρά με το οξυγόνο και το άζωτο, αλλά στον Άρη αλληλεπιδρά με την πλούσια σε σίδηρο σκόνη που αιωρείται στην ατμόσφαιρα. Έτσι, κατά τη διάρκεια της μέρας διαχέει το μικρότερου κύματος ερυθρό φως στον ουρανό. Στο ηλιοβασίλεμα όμως το κόκκινο φως φιλτράρεται και ο ουρανός αποκτά ένα ψυχρό μπλε χρώμα.

Τα χρώματα του Άρη προέρχονται από το γεγονός πως η πολύ λεπτή σκόνη έχει το σωστό μέγεθος για να διαπεραστεί από το μπλε φως πιο αποδοτικά. Όταν το μπλε φως διαχέεται από τη σκόνη, μένει πιο κοντά στην κατεύθυνση του Ήλιου από τα άλλα χρώματα. Ο υπόλοιπος ουρανός είναι κίτρινος προς πορτοκαλί, καθώς το κίτρινο και το κόκκινο φως διαχέονται σε όλο τον ουρανό αντί να απορροφούνται ή να μένουν στην κατεύθυνση του Ήλιου. – Mark Lemmon, Texas A&M University

Παρατηρώντας τις αλλαγές στα χρώματα βλέπουμε το μέγεθος των σωματιδίων να αλλάζει στα νέφη. Αυτό μας λέει κάτι για τον τρόπο που τα νέφη εξελίσσονται και πώς τα σωματίδια αλλάζουν μέγεθος στη διάρκεια του χρόνου.