Η DARPA εργάζεται πάνω σε ‘Φυτά Κατασκόπους’

Το APT θα αντικαταστήσει τους ηλεκτρικούς και μηχανικούς αισθητήρες
24 Νοεμβρίου 2017 06:00
Η DARPA εργάζεται πάνω σε ‘Φυτά Κατασκόπους’

Μέχρι πρότινος, η έγκαιρη μετάδοση σημαντικών πληροφοριών σε στρατιωτικές αποστολές, γινόταν εξ’ ολοκλήρου και κατ’ αποκλειστικότητα διαμέσου ηλεκτρικών και μηχανικών αισθητήρων, νέα έρευνα όμως του DARPA έρχεται να το αλλάξει αυτό. Ο Οργανισμός Άμυνας Προηγμένων Ερευνητικών Προγραμμάτων δημιούργησε το πρόγραμμα APT (abbr. Advanced Plant Technologies) - Προηγμένες Τεχνολογίες Φυτών - όπου ως στόχο του έχει την καλλιέργεια δενδρυλλίων που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως “κατάσκοποι”.


Δεδομένου του ότι τα φυτά - ως ζωντανός οργανισμός - αντιδρούν στα φυσικά ερεθίσματα και τις περιβαλλοντικές αλλαγές, ευελπιστούν μέσω γενετικών τροποποιήσεων να αποκτήσουν πρόσβαση στον έλεγχο του τρόπου, της εμφάνισης και της συχνότητας των φυσικών αυτών ερεθισμάτων. Ο κορμός της ιδέας έχει να κάνει με την αυτοσυντηρούμενη φύση των δενδρυλλίων, όπου αν επιτευχθεί θα μπορούσε να επιτρέψει τη λειτουργία τους ως ‘μόνιτορ’ για χημικά, παθογόνα και ραδιενέργεια, ενόσω αυτά θα ευδοκιμούν στο φυσικό τους περιβάλλον. Δεν πρόκειται φυσικά για την πρώτη απόπειρα χρήσης φυτών τοιουτοτρόπως, το πρόβλημα όμως των προηγούμενων υλοποιήσεων είχε να κάνει με τη χρήση υλικών που εκείνα χρειαζόντουσαν για να επιβιώσουν, μειώνοντας έτσι άμεσα την αντοχή τους, και έμμεσα το ευδόκιμο ζωής τους. Μέλημα του APT είναι η δημιουργία δενδρυλλίων που παρά τη γενετικά μεταλλαγμένη φύση τους θα συνεχίσουν να έχουν υγεία και μακροζωία.

Το Υπουργείο Αμύνης θα λάβει προτάσεις περί του APT σε εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στις 12 Δεκεμβρίου στο Άρλινγκτον της Βιρτζίνια. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να εγγραφούν έως και τις 6 του ίδιου μήνα.