Ένα μικρό φυτό έχει το περισσότερο DNA από οτιδήποτε άλλο στον πλανήτη

Φτάνει τα 100 μέτρα αν ξεδιπλωθεί
02 Ιουνίου 2024 09:30
Ένα μικρό φυτό έχει το περισσότερο DNA από οτιδήποτε άλλο στον πλανήτη

Ένα φυτό του είδους Tmesipteris oblanceolate, το οποίο εξελίχθηκε πολύ πριν εμφανιστούν οι δεινόσαυροι, περιέχει περισσότερο DNA από οποιοδήποτε άλλο ζωντανό οργανισμό.

Έχει το μεγαλύτερο γονιδίωμα που έχει ανακαλυφθεί από όλους τους οργανισμούς που ζουν σε αυτόν τον πλανήτη! Πώς λειτουργεί; Πώς επιβιώνει με τόσο DNA μέσα του; - Dr. Ilia Leitch, Royal Botanic Gardens

Το γονιδίωμα είναι ένα πλήρες σετ DNA οδηγιών που βρίσκονται σε ένα κύτταρο και περιέχουν όλες τις πληροφορίες που χρειάζεται ένας ζωντανός οργανισμός για να αναπτυχθεί. Πολλά φυτά έχουν μεγάλα γονιδιώματα και οι επιστήμονες θέλουν να καταλάβουν γιατί.

Το φυτό αυτό εντοπίζεται μόνο στη Νέα Καληδονία στον Ειρηνικό Ωκεανό. Μεγαλώνει πάνω στους κορμούς δέντρων και αν ξεδιπλωθεί το DNA του, φτάνει τα 100 μέτρα! Το γονιδίωμά του έχει 160 δισεκατομμύρια ζεύγη DNA. Σκεφτείτε πως το ανθρώπινο DNA έχει μόλις 3 δισεκατομμύρια ζεύγη και εκτείνεται μόλις δύο μέτρα.

Αν σκεφτείς πως αυτό το απλό φυτό έχει 50 φορές παραπάνω DNA από τον άνθρωπο, είναι μία υπενθύμιση ταπεινότητας πως υπάρχουν πολλά ακόμα για το βασίλειο των φυτών που δε γνωρίζουμε και πως οι κάτοχοι των ρεκόρ πολλές φορές δεν είναι εντυπωσιακοί στην εμφάνιση.