Τα αυτόνομα οχήματα της Renault μαθαίνουν από επαγγελματίες οδηγούς

Το επόμενο επίπεδο στην αποφυγή εμποδίων
09 Νοεμβρίου 2017 05:06
Τα αυτόνομα οχήματα της Renault μαθαίνουν από επαγγελματίες οδηγούς

Σε πρόσφατο δημοσίευμα στο Medium, η Renault ανακοίνωσε πως το νέο της σύστημα αυτόνομης οδήγησης (5ου επιπέδου) είναι σε θέση να αποφεύγει εμπόδια με την ίδια επιτυχία που τα καταφέρνουν επαγγελματίες οδηγοί. Για την ακρίβεια, σχεδίασε το σύστημά της εμπνευσμένη από τις ικανότητές τους, θεωρώντας το ως ένα benchmark ικανό από την μία να θέσει τις βάσεις του επιπέδου λειτουργίας τέτοιων οχημάτων και από την άλλη να εγγυηθεί και να εξασφαλίσει - μέχρι ενός σημείου - την εξυγίανση του σύγχρονου κυκλοφοριακού και οδικού συστήματος.

Παρά την κοινή πεποίθηση, η πραγματικότητα είναι ότι τα ανθρώπινα όντα είναι καταπληκτικοί οδηγοί, σημειώνοντας λιγότερους του ενός θανάτους ανά 100,000,000 χιλιόμετρα, στις περισσότερο ανεπτυγμένες χώρες… Το να φτάσουμε και να ξεπεράσουμε αυτό το ποσοστό αποτελεί θεμελιώδες στοιχείο της βελτίωσης της ασφάλειας, καθώς και της πραγμάτωσης των ονείρων μας σχετικά με τα αυτόνομα οχήματα, παρέχοντας παράλληλα περισσότερη παραγωγικότητα κατά τη διάρκεια των πρωινών μας μετακινήσεων και υπηρεσίες ρομποτικών-οχημάτων στα μεγάλα αστικά κέντρα - Simon Hougard, διευθύνων του εργαστηρίου ‘Open Innovation’ της Renault

Η τεχνολογία πίσω από νέο σύστημα της εταιρίας αποτελεί τέκνο των κοινών προσπαθειών της ίδιας και του διευθύνων του εργαστηρίου ‘Δυναμικής Σχεδίασης’ του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ, Chris Gerdes, ο οποίος διετέλεσε μάλιστα στο παρελθόν Υπεύθυνος Καινοτομίας του Υπουργείου Μεταφορών των ΗΠΑ. Η αποφυγή εμποδίων αποτελεί ‘ανάγκη’ για το μέλλον της αυτόνομης οδήγησης που ολοένα και πλησιάζει την πόρτα μας και ο εξονυχιστικός έλεγχος της ορθής και ομαλής λειτουργίας του, αναπόσπαστο κομμάτι του. Πρόσφατα η Volvo για παράδειγμα, ανακάλυψε πως το δικό της σύστημα μπερδευόταν από τα καγκουρό, ελέω των αλμάτων τους.

Η Renault εξακολουθεί να βελτιώνει το σύστημά της, όπου - καλώς εχόντων των πραγμάτων - έχει δηλώσει πως θα τοποθετήσει σε 15 οχήματά της και άλλα 40 της συνεργασίας μεταξύ αυτής, της Nissan και της Mitsubishi, αρχής γενομένης του 2022 όπου και ευελπιστεί να τα έχει διαθέσει στην αγορά. Να σημειωθεί πως η μέγιστη ταχύτητα στην οποία το σύστημα διατηρεί τα εξαιρετικά ποσοστά ακριβείας του δεν έχει ανακοινωθεί, με το TechCrunch να δηλώνει πως στις δοκιμές που παραβρέθηκε, το όχημα δεν ξεπερνούσε τα 50 χλμ/ώρα.

Ακολουθεί βίντεο που παρουσιάζει την επιτυχημένη αποφυγή εμποδίων, από το πρωτότυπο αυτοκίνητο της Renault, Zoe (πλέον Callie):