Υπάρχουν χιονοθύελλες στον Άρη

Μαθηματικά μοντέλα προβλέπουν χιονοπτώσεις
22 Αυγούστου 2017 07:50
Υπάρχουν χιονοθύελλες στον Άρη

Μπορεί να μην το έχουμε δει με τα τηλεσκόπιά μας, αλλά νέα υπολογιστικά μοντέλα αποκαλύπτουν πως υπάρχουν βίαιες χιονοπτώσεις στον Άρη. Ο Άρης έχει πολύ λιγότερους υδρατμούς στην ατμόσφαιρά του από τη Γη, αλλά και πάλι είναι αρκετοί για τη δημιουργία νεφών. Ορισμένες περιοχές του Κόκκινου Πλανήτη αναπτύσσουν νέφη, τα οποία τη νύχτα ψύχονται. Έπειτα, δυνατοί άνεμοι που δημιουργούνται κάτω από τα νέφη, μεταφέρουν τα παγωμένα σωματίδια στην επιφάνεια.

Ξέραμε πως υπάρχει χιόνι στον Άρη αμέσως μετά την προσεδάφιση του Phoenix lander το 2008, το οποίο εντόπισε παγωμένα σωματίδια να πέφτουν από τον ουρανό. Τα δεδομένα όμως που έχει συλλέξει το Mars Global Surveyor και το Mars Reconnaissance Orbiter, τα οποία βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη, είναι αποκαλυπτικά.

Όπως αναφέρει το Nature, προηγούμενα μοντέλα προέβλεπαν την πτώση των παγωμένων σωματιδίων με πολύ αργό ρυθμό, κάποιες ώρες για απόσταση ενός χιλιομέτρου. Ωστόσο τα νέα μοντέλα υπολογίζουν πως αυτή η απόσταση καλύπτεται σε πέντε με δέκα λεπτά, ενώ είναι οι άνεμοι και όχι η βαρύτητα που φέρνουν τα σωματίδια στην επιφάνεια του πλανήτη, ικανοί πολλές φορές για δημιουργία χιονοθύελλας. Αυτές οι χιονοθύελλες μπορούν να παίζουν πρωτεύοντα ρόλο στη διανομή νερού-πάγου στην ατμόσφαιρα του πλανήτη, καθώς και στη μίξη τους με τη σκόνη και άλλα χημικά στον αέρα. Με τα νέα δεδομένα στο φως, τα κλιματικά μοντέλα του Άρη μάλλον χρειάζονται αναβάθμιση.

Tags: