Απέτυχε η ιαπωνική αποστολή για συλλογή των διαστημικών σκουπιδιών

Το Kounotori 6 καταστράφηκε στην ατμόσφαιρα
07 Φεβρουαρίου 2017 08:27
Απέτυχε η ιαπωνική αποστολή για συλλογή των διαστημικών σκουπιδιών

Στις 27 Ιανουαρίου η ιαπωνική διαστημική υπηρεσία, η JAXA, εκτόξευσε το μη επανδρωμένο διαστημικό σκάφος Kounotori 6 το οποίο έφτασε στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Αποστολή του ήταν η πρόσδεση μαγνητικών καλωδίων σε “νεκρούς” δορυφόρους που περιβάλλουν τη Γη. Θεωρητικά, το μαγνητικό πεδίο της Γης θα αλληλεπιδρούσε με τα καλώδια και θα “τραβούσε” τα διαστημικά σκουπίδια εκτός τροχιάς, προς την επιφάνεια, με αποτέλεσμα την καταστροφή τους στην ατμόσφαιρα.

Δυστυχώς ένα τεχνικό πρόβλημα απέτρεψε το 700 μέτρων καλώδιο να αναπτυχθεί και οι προσπάθειες επιδιόρθωσης δεν είχαν το επιθυμητό αποτέλεσμα. Έτσι, το Kounotori 6 “βούτηξε” προς την ατμόσφαιρα τη Δευτέρα με αποτέλεσμα φυσικά την καταστροφή του.

Δεν μπορούσαμε να αναπτύξουμε το καλώδιο, αλλά δεν πιστεύουμε πως το πρόβλημα ήταν το ίδιο το καλώδιο, αλλά άλλοι λόγοι. Μια λεπτομερής ανάλυση έχει ξεκινήσει.”

Η Ιαπωνία δεν είναι η μόνη χώρα που προσπαθεί να απαλλάξει την τροχιά της Γης από διαστημικά σκουπίδια. Το Ηνωμένο Βασίλειο θα αναπτύξει ένα σύστημα με δίχτυα του χρόνου, ενώ ένα σύστημα σύλληψης των σκουπιδιών θα εκτοξεύσει και η ESA το 2023.