Πτώση στην αγορά των PC για πέμπτη συνεχή χρονιά

Αποδίδεται στην έλλειψη σημαντικής τεχνολογικής προόδου
18 Ιανουαρίου 2017 07:06
Πτώση στην αγορά των PC για πέμπτη συνεχή χρονιά

Νέες έρευνες της IDC και της Gartner αποκαλύπτουν πως η αγορά των PC είχε για άλλη μια χρονιά πτώση το 2016, την πέμπτη συνεχόμενη τα τελευταία χρόνια.

Σύμφωνα με την Gartner, 269.7 εκατομμύρια προσωπικοί υπολογιστές πωλήθηκαν το 2016, με τα 72.6 εκατομμύρια να παρουσιάζονται μόλις στο τελευταίο τρίμηνο του έτους. Έτσι παρατηρούμε πτώση 6.2% σε σχέση με το 2015. Τα δεδομένα της IDC δείχνουν πως η πτώση του τέταρτου τριμήνου του 2016 ήταν 1.6% και οι ετήσιες πωλήσεις μειωμένες κατά 5.7%.

Αξίζει να θυμηθούμε πως το 2011 οι προσωπικοί υπολογιστές (έτοιμα συστήματα desktop, laptop κλπ) αριθμούσαν 365 εκατομμύρια μονάδες. Έτσι έχουμε μείωση σχεδόν 100 εκατομμυρίων PC τα τελευταία 5 χρόνια. Η Gartner έχει μια εξήγηση μέσω της αναλύτριάς της, Mikako Kitagawa.

Η ευρεία αγορά PC έχει παραμείνει στατική καθώς οι τεχνολογικές βελτιώσεις δεν ήταν αρκετές για να οδηγήσουν σε πραγματική ανάπτυξη την αγορά. Η στασιμότητα συνεχίστηκε στο τέταρτο τρίμηνο του 2016, αφού οι προσφορές των εορτών ήταν αδιάφορες, λόγω της θεμελιώδους αλλαγής στη συμπεριφορά αγοράς PC.

Η Lenovo παρέμεινε ηγέτης της αγοράς, με την HP και την Dell να καταλαμβάνουν τη δεύτερη και τρίτη θέση αντίστοιχα. Σε αντίθεση με τους τρεις πρώτους, Asus και Acer είδαν τα ποσοστά τους να μειώνονται. Η CES 2017 είχε να επιδείξει μερικά εντυπωσιακά προϊόντα στον τομέα των PC. Αν αυτό θα είναι αρκετό για να επαναφέρει την αγορά σε τροχιά ανάπτυξης μένει να φανεί.