Ανακαλύφθηκε δεινόσαυρος με χέρια μικρότερα κι από του T. Rex (ΕΙΚΟΝΕΣ+ΒΙΝΤΕΟ)

Στην Παταγονία
08 Ιουνίου 2024 10:30
Ανακαλύφθηκε δεινόσαυρος με χέρια μικρότερα κι από του T. Rex (ΕΙΚΟΝΕΣ+ΒΙΝΤΕΟ)

Ο Τυραννόσαυρος Ρεξ είναι διάσημος για τα μικρά του χέρια, αλλά τώρα ανακαλύφθηκε ένα νέο είδος με ακόμα μικρότερα χέρια. Το είδος ονομάστηκε K. inakayali, ανήκει στο είδος των αβελισαυριδών και τα απολιθώματά του ανακαλύφθηκαν σε ένα σχηματισμό βράχων στην Παταγονία.

Διαθέτει αγκώνες που δεν μπορούν να κινηθούν και υποτυπώδεις καρπούς, ενώ τα τέσσερα δάκτυλά του μάλλον δεν ήταν ικανά να αρπάξουν κάποιο αντικείμενο. Τα σχεδόν άχρηστα χέρια του λοιπόν, μάλλον απλά θα χτυπούσαν στο μεγάλο στήθος του καθώς έτρεχε.

Στο τέλος της Κρητιδικής περιόδου πριν 66 εκατομμύρια χρόνια, οι αβελισαυρίδες ήταν το πιο διαδεδομένο είδος δεινοσαύρου στη Γη. Ο T. Rex έζησε στη Βόρεια Αμερική και την Ασία, αλλά οι συγγενείς του στη Νότια Αμερική έχουν το καλύτερο αρχείο απολιθωμάτων στον κόσμο. Οι παλαιοντολόγοι δε γνωρίζουν γιατί οι αβελισαυρίδες ανέπτυξαν τόσο άχρηστα χέρια και ορισμένοι ισχυρίζονται πως αποτελούν απλά υπολείμματα εξέλιξης από τους προγόνους τους. Ίσως, καθώς τα κρανία τους μεγάλωναν, οι αβελισαυρίδες βασίστηκαν περισσότερο στα πανίσχυρα σαγόνια τους παρά στα άνω άκρα τους για να αρπάζουν τη λεία.

Τα ευρήματα ρίχνουν φως στην ποικιλία των αβελισαυρίδων λίγο πριν το γεγονός μαζικού αφανισμού. Η μελέτη μας αναλύει και την εξέλιξη των αβελισαυρίδων στο χρόνο. Επεκτείνει αυτά που γνωρίζουμε για τις αβελισαυρίδες που έζησαν σε αυτήν την περιοχή κατά την Κρητιδική περίοδο και δείχνει πως υπήρχε μεγαλύτερη ποικιλία από αυτό που νομίζαμε.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο Cladistics.