OpenAI και Microsoft ετοιμάζουν τεράστια επένδυση $100+ δις!

Για την κατασκευή του Stargate
31 Μαρτίου 2024 14:12
OpenAI και Microsoft ετοιμάζουν τεράστια επένδυση $100+ δις!

Η Microsoft και η OpenAI ακούγεται πως ετοιμάζονται  να ξεκινήσουν την κατασκευή ενός τεράστιου κέντρου δεδομένων που θα φιλοξενήσει έναν προηγμένο υπερυπολογιστή τεχνητής νοημοσύνης. Το λεγόμενο "Stargate" θα διαθέτει εκατομμύρια GPUs και το κόστος του προβλέπεται να ξεπεράσει τα 115 δισεκατομμύρια δολάρια. Ο υπερυπολογιστής αυτός αναμένεται να είναι ο ακριβότερος του είδους του, ενώ η έναρξη της λειτουργίας του αναμένεται το 2028.

Τα σχέδια των δύο εταιριών έφερε στα φώτα της δημοσιότητας το αξιόπιστο δημοσιογραφικό μέσο The Information. Το δημοσίευμά του επισημαίνει ότι το κολοσσιαίο εγχείρημα θα χρηματοδοτηθεί κυρίως από τη Microsoft, με την τοποθεσία των εγκαταστάσεων να βρίσκεται εντός των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η Microsoft και η OpenAI έχουν ετοιμάσει ένα στρατηγικό πλάνο για την ανάπτυξη τέτοιων υπερυπολογιστών. Σύμφωνα με αυτό θα ακολουθήσουν μια σταδιακή προσέγγιση κατά τα επόμενα έξι χρόνια, με το Stargate να κατατάσσεται ως το σύστημα της φάσης 5. Πριν από το Stargate, ένα σύστημα φάσης 4 αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το 2026, με το Mt. Pleasant, Wisconsin, να εξετάζεται ως η πιθανή τοποθεσία.

Αξίζει να σημειωθεί πως το Stargate θα καταναλώνει τόσο πολύ ρεύμα που οι εταιρίες διερευνούν μέχρι και εναλλακτικές πηγές ενέργειας, συμπεριλαμβανομένης της πυρηνικής, για να καλύψουν τις απαιτήσεις. Παράλληλα, υπάρχουν και πολλές άλλες προκλήσεις για τις υποδομές που φιλοδοξούν να κατασκευάσουν. Για παράδειγμα, θέλουν να τοποθετήσουν πολύ πυκνά τις κάρτες γραφικών που θα εκπαιδεύουν τα AI μοντέλα για αυξημένη αποδοτικότητα και έτσι θα χρειαστεί να βρεθούν και νέες λύσης για την ψύξη των racks. Επιπροσθέτως, η OpenAI εξετάζει το ενδεχόμενο να απομακρυνθεί και από τα InfiniBand καλώδια της Nvidia και αντιθέτως να χρησιμοποιήσει Ethernet για το Stargate. Δεν αποκλείεται, λοιπόν, να χρειαστεί και η ανάπτυξη εξειδικευμένου εξοπλισμού δικτύωσης.

Όπως και να ‘χει, το όλο εγχείρημα δείχνει για άλλη μια φορά πόσο σημαντικό ρόλο αναμένεται να παίξει η τεχνητή νοημοσύνη στο μέλλον, αφού οι επενδύσεις κολοσσιαίων χρηματικών ποσών όχι απλώς δεν έχουν σταματήσει, αλλά επιταχύνονται!