Το SLIM lander επέστρεψε στη “ζωή“

Μετά από μία εβδομάδα ανάποδα
30 Ιανουαρίου 2024 09:26
Το SLIM lander επέστρεψε στη “ζωή“

Η Ιαπωνία έγινε η πέμπτη χώρα που προσελήνωσε lander στο φυσικό μας δορυφόρο, ωστόσο αυτό δεν έγινε χωρίς προβλήματα αφού το SLIM lander αντιμετώπισε μία δυσλειτουργία του κινητήρα κατά τη διάρκεια της καθόδου στην επιφάνεια και προσεδαφίστηκε ανάποδα. Τώρα, εννέα μέρες αφού το lander βρισκόταν εκτός λειτουργίας επειδή δεν μπορούσε να παράγει ενέργεια, η JAXA ανακοίνωσε πως το SLIM lander επανήλθε στη “ζωή”.

Μία αλλαγή στη θέση του Ήλιου επέτρεψε στα ηλιακά πάνελ του lander να συγκεντρώσουν αρκετή ενέργεια για να φορτίσουν την μπαταρία του, επιτρέποντας στην JAXA να επαναφέρει την επικοινωνία με το lander.

Μόλις επανήλθε η επικοινωνία το SLIM lander κατέγραψε μία ακόμα φωτογραφία της περιοχής που βρίσκεται.

Η ανάποδη θέση του θα εμποδίσει την αποστολή του αλλά δεν την κάνει αδύνατη. Τα επιστημονικά του όργανα θα συνεχίσουν να καταγράφουν δεδομένα, ωστόσο το lander δεν έχει σχεδιαστεί για να επιβιώσει στη σεληνιακή νύχτα, η οποία έρχεται την Πέμπτη.

Ταυτόχρονα, τo αυτόνομo ρομποτικό rover, LEV-2, κατάφερε να αναπτυχθεί από το lander και τώρα εξερευνά την επιφάνεια, μεταδίδοντας τα δεδομένα του στο probe LEV-1.

Συνολικά η αποστολή κρίνεται ως επιτυχημένη, αφού ο κύριος στόχος της ήταν η προσελήνωση ακριβείας. Το SLIM lander, χρησιμοποιώντας νέα τεχνολογία, κατάφερε να προσεδαφιστεί (έστω και ανάποδα) μόλις 55 μέτρα από το στόχο του, κάτι πρωτόγνωρο για τις προσεληνώσεις.