Το SLIM lander προσεληνώθηκε...ανάποδα! (ΕΙΚΟΝΑ)

Η ανακοίνωση της JAXA
28 Ιανουαρίου 2024 10:28
Το SLIM lander προσεληνώθηκε...ανάποδα! (ΕΙΚΟΝΑ)

Η Ιαπωνία έγινε πριν λίγες μέρες η πέμπτη χώρα στον κόσμο που κατάφερε να προσεδαφίσει ένα διαστημικό σκάφος στη Σελήνη, αλλά η αποστολή του Smart Lander for Investigating Moon (SLIM) ήταν καταδικασμένη.

Αρχικά, υπήρχε το πρόβλημα παραγωγής ενέργειας του lander, με τις μπαταρίες του να αντέχουν μόνο λίγες ώρες πριν εξαντληθούν. Τώρα, η JAXA ανακάλυψε πως το lander προσεληνώθηκε…ανάποδα.

Το SLIM προσεληνώθηκε περίπου 55 μέτρα ανατολικά από τον αρχικό στόχο, κάτι που θεωρείται επιτυχία για το νέο σύστημα προσελήνωσης που διαθέτει, καθώς ορίζει μία ακτίνα μόλις 100 μέτρων από το σημείο-στόχο προσεδάφισης.

Την εικόνα του αναποδογυρισμένου SLIM, κατέγραψε το rover που μετέφερε, το Lunar Excursion Vehicle 2. Αξίζει να σημειωθεί πως το LEV-2 της JAXA είναι το πρώτο ρομπότ του κόσμου που θα διεξάγει μία πλήρως αυτόνομη εξερεύνηση της επιφάνειας της Σελήνης.

Ο λόγος της βλάβης του κύριου κινητήρα του SLIM ερευνάται ακόμα από την JAXA. Υπάρχει μία ισχνή περίπτωση να επανέλθει η ισχύς του lander, επειδή τα ηλιακά πάνελ του είναι στραμμένα προς τα δυτικά και ίσως να καταφέρει να συγκεντρώσει αρκετή ενέργεια από τον Ήλιο καθώς περνούν οι μέρες.

Πριν χάσει την ισχύ του, το SLIM κατάφερε να καταγράψει μία εικόνα με την Multi-Band Camera του.