Το SLIM lander της Ιαπωνίας προσεληνώθηκε αλλά είναι μάλλον καταδικασμένο

Θα “ζήσει” μόνο λίγες ώρες
22 Ιανουαρίου 2024 10:00
Το SLIM lander της Ιαπωνίας προσεληνώθηκε αλλά είναι μάλλον καταδικασμένο

Η Ιαπωνία έγινε η πέμπτη χώρα που προσεδάφισε ένα lander στη Σελήνη, ωστόσο η αποστολή δεν ήταν εντελώς επιτυχημένη. Όπως αποκάλυψε η JAXA, το SLIM lander αντιμετωπίζει προβλήματα με τα ηλιακά πάνελ του και δεν μπορεί να παράγει ηλεκτρισμό. Αν τα πράγματα παραμείνουν ως έχουν, η μπαταρία του μπορεί να κρατήσει “ζωντανό” το lander μόνο για λίγες ώρες.

Η προσεδάφιση ήταν επιτυχημένη και το σκάφος κατάφερε να επικοινωνήσει με τη Γη και να λάβει εντολές, αλλά πλέον έχει μπει σε λειτουργία χαμηλής κατανάλωσης. Δεν έχει διευκρινιστεί ποιο ακριβώς είναι το πρόβλημα με τα ηλιακά κελιά και το μόνο που γνωρίζουμε έως τώρα είναι πως δε λειτουργούν. Μπορεί απλά τα πάνελ να μην είναι στραμμένα προς τη σωστή κατεύθυνση για να λάβουν το ηλιακό φως. Αν συμβαίνει κάτι τέτοιο, η κατάσταση μπορεί να αλλάξει όταν αλλάξει κατεύθυνση ο Ήλιος. Αλλά η JAXA λέει πως χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να καταλάβει τι συμβαίνει.

Το SLIM lander κουβαλάει δύο rovers, τα LEV-1 και LEV-2, τα οποία κατάφεραν να αποσυνδεθούν από το lander και προς το παρόν φαίνεται πως λειτουργούν κανονικά.

Το SLIM (Smart Lander for Investigating Moon) έχει το παρατσούκλι “Moon Sniper” λόγω της μοναδικής τεχνολογίας προσεδάφισης ακριβείας, η οποία το έφερε μέσα σε 100 μέτρα από το στόχο του στον κρατήρα Shioli.

Η JAXA επικεντρώνεται τώρα στο να μεγιστοποιήσει το λειτουργικό χρόνο που απομένει στο SLIM για να εξάγει όσα περισσότερα δεδομένα μπορεί από την προσελήνωση.