Ο Thierry Breton προειδοποιεί την Apple με αυστηρά μέτρα

Αν οι αλλαγές στο App Store δεν τον ικανοποιήσουν
27 Ιανουαρίου 2024 09:59
Ο Thierry Breton προειδοποιεί την Apple με αυστηρά μέτρα

Ο επικεφαλής Επίτροπος Βιομηχανίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Thierry Breton, προειδοποίησε την Apple με λήψη αυστηρών μέτρων αν οι αλλαγές στο App Store δεν ανταποκριθούν σε αυτό που ζητούν οι αλλαγές στην ευρωπαϊκή νομοθεσία. Όπως έχουμε αναφέρει, η Apple αναγκάστηκε να δεχθεί τη διανομή εφαρμογών από εναλλακτικά stores, ωστόσο υπάρχουν σημαντικές αντιδράσεις για τον τρόπο που το κάνει, χρεώνοντας τους developers €0.50 για κάθε download της εφαρμογής τους ετησίως και πολλοί σημειώνουν πως παραβιάζει τη νέα νομοθεσία DMA (Digital Markets Act).

Ερωτηθείς για τα σχέδια της Apple, ο Breton δήλωσε:

Το DMA Θα ανοίξει τις πύλες του internet στον ανταγωνισμό έτσι ώστε οι ψηφιακές αγορές να είναι ανοιχτές και δίκαιες. Η αλλαγή συμβαίνει ήδη. Από τις 7 Μαρτίου θα αξιολογήσουμε τις προτάσεις των εταιριών και θα πάρουμε το feedback των τρίτων εταιριών. Αν οι προτεινόμενες λύσεις δεν είναι αρκετά καλές, δε θα διστάσουμε να πάρουμε αυστηρά μέτρα.

Υπό τη νέα πολιτική της Apple στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οι developers θα πρέπει και πάλι να καταθέτουν τις εφαρμογές τους στην Apple για έλεγχο ασφαλείας και απάτης. Οι χρήστες Apple συσκευών, θα μπορούν επίσης να διαλέγουν τους default web browsers και τα ανέπαφα συστήματα συναλλαγών που επιθυμούν, δηλαδή θα μπορούν να κάνουν ανέπαφες πληρωμές χωρίς να χρησιμοποιούν το Apple Pay. Αλλά ακόμα κι αν οι developers επιλέξουν να μη χρησιμοποιήσουν το App Store της Apple ή το σύστημα πληρωμών της, θα πρέπει να πληρώσουν το φόρο “Core Technology Fee” ο οποίος ανέρχεται σε 50 cents του ευρώ ανά λογαριασμό ανά χρόνο.

Με αυτή τη νέα πολιτική, η Apple εκτιμά πως το 99% των developers θα πληρώνουν τα ίδια ή λιγότερα στην Apple. Εφαρμογές όμως που έχουν εκατομμύρια δωρεάν χρήστες όπως τα apps της Meta και το Spotify, θα χτυπηθούν περισσότερο από τους νέους κανονισμούς.

Επιτρέποντας εναλλακτικές πληρωμές και app stores φαίνεται θετικό επιφανειακά, αλλά οι όροι που θέτει η Apple σημαίνουν στην πραγματικότητα πως οι developers δε θα μπορέσουν να ωφεληθούν από αυτό. – Andy Yen, CEO της Proton

Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε:

Λαμβάνουμε υπόψη τις ανακοινώσεις της Apple ενόψει της διορίας συμμόρφωσης η οποία λήγει στις 7 Μαρτίου. Δε θα σχολιάσουμε αυτές τις ανακοινώσεις. Ενθαρρύνουμε τους gatekeepers να δοκιμάσουν τις προτάσεις τους με τρίτους.