AI στα iPhones: Οι πρώτες πληροφορίες για το είδος που θα χρησιμοποιηθεί

Νέα AI μοντέλα
25 Απριλίου 2024 10:42
AI στα iPhones: Οι πρώτες πληροφορίες για το είδος που θα χρησιμοποιηθεί

Η σιωπή της Apple για την παραγωγική τεχνητή νοημοσύνη που αναμένουμε στα iPhones έσπασε σήμερα, αφού διέρρευσαν τα νέα AI μοντέλα τα οποία θα τρέχουν τοπικά στις Apple συσκευές. Ερευνητές των OpenELM (Open-source Efficient Language Models) της Apple, αποκάλυψαν τέσσερα μικρά γλωσσικά μοντέλα τα οποία εκτελούν λειτουργίες σχετικές με κείμενο, όπως η σύνταξη email. Τα μοντέλα είναι open source και είναι έτοιμα για χρήση από developers.

Τα τέσσερα μοντέλα διαχωρίζονται βάσει των παραμέτρων τους, το πόσες μεταβλητές δηλαδή καταλαβαίνει ένα μοντέλο για να μπορέσει να πάρει μια απόφαση. Έχουμε λοιπόν, 270 εκατομμύρια παραμέτρους, 450 εκατομμύρια, 1.1 δισεκατομμύρια και 3 δισεκατομμύρια.

Για χάρη σύγκρισης, το Phi-3 μοντέλο της Microsoft έχει 3.8 δισεκατομμύρια παραμέτρους και το Gemma της Google έχει 2 δισεκατομμύρια. Τα μικρότερα αυτά μοντέλα είναι πιο φθηνά στη διαχείριση και μπορούν να βελτιστοποιηθούν για τοπική χρήση σε συσκευές όπως τα τηλέφωνα και τα laptops.

Ο Tim Cook έχει δηλώσει πως η Apple έχει ξοδέψει πολύ χρόνο και προσπάθεια στο χώρο της τεχνητής νοημοσύνης και αποκάλυψε πως η παραγωγική τεχνητή νοημοσύνη θα έρθει στις συσκευές της εταιρίας σύντομα.