Spotify: Τα μέτρα της Apple στην Ευρώπη είναι μία κοροϊδία

Μονοπώλιο με διαφορετικό πρόσωπο
27 Ιανουαρίου 2024 09:37
Spotify: Τα μέτρα της Apple στην Ευρώπη είναι μία κοροϊδία

Χθες σας ενημερώσαμε για τις αλλαγές στις οποίες προβαίνει η Apple υπό τους νέους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Apple θα επιτρέψει στους developers να χρησιμοποιήσουν 3rd party app stores, αλλά θα πρέπει να πληρώνουν €0.50 για κάθε εγκατάσταση της εφαρμογής τους ετησίως, μετά τα 1 εκατομμύριο downloads. Ονομάζει αυτόν το φόρο “Core Technology Fee”.

Το Spotify είναι ένας από τους μεγαλύτερους επικριτές της Apple και τώρα τονίζει πως το σχέδιο της Apple να συμμορφωθεί με τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι μία “φάρσα”. Σημειώνει επίσης πως ο νέος φόρος είναι “ένας ξεκάθαρος εκβιασμός” και λέει πως η Apple προσπαθεί να αναγκάσει τους developers να μην αφήσουν το App Store.

Το Spotify επικεντρώνει την προσοχή του στην προμήθεια ύψους 17% την οποία θα συνεχίσει να παίρνει η Apple από τους developers που θα επιλέξουν να χρησιμοποιήσουν πληρωμές από τρίτες υπηρεσίες.

Το Spotify βρίσκεται σε ένα αδιέξοδο. Με τη βάση των χρηστών του στην Ευρώπη να αγγίζει τα 100 εκατομμύρια χρήστες, αυτός ο νέος φόρος στα downloads και στα updates θα εκτοξεύσει το κόστος για τον καταναλωτή, ακόμα και έως 10 φορές. Με τους νέους κανονισμούς, δεν μπορούμε να αντέξουμε αυτές τις χρεώσεις αν θέλουμε να παραμείνουμε μία εταιρία με κερδοφορία, οπότε η μόνη μας επιλογή είναι να παραμείνουμε στο App Store. Όπως ερμηνεύουμε την απόφαση της Apple, ένας developers θα πρέπει να πληρώσει αυτό το φόρο ακόμα κι αν ένας χρήστης κατεβάσει την εφαρμογή, δεν τη χρησιμοποιήσει ποτέ και ξέχασε να τη σβήσει.

Είμαστε πρόθυμοι να υποστηρίξουμε την επιτυχία όλων των developers. Οι αλλαγές που φέρνουμε στις εφαρμογές στην Ευρωπαϊκή Ένωση δίνουν στους developers τη δυνατότητα της επιλογής. Φέρνουμε νέους τρόπους να διανέμουμε iOS εφαρμογές και πληρωμές. Κάθε developer θα μπορεί να επιλέξει να παραμείνει στο σύστημά μας. Και με τα νέα μέτρα, το 99% των developers θα μπορούν να πληρώνουν τα ίδια ή λιγότερα στην Apple. - Εκπρόσωπος Apple