Οι τεράστιες αλλαγές για τα iOS, Safari και App Store στην Ευρώπη

Τα πάνω-κάτω φέρνει η νέα νομοθεσία
26 Ιανουαρίου 2024 21:23
Οι τεράστιες αλλαγές για τα iOS, Safari και App Store στην Ευρώπη

Το iOS 17.4 αναμένεται να φέρει μερικές τεράστιες αλλαγές για τους κατόχους iPhone στην Ευρώπη, αφού το DMA νομοσχέδιο αναγκάζει την Apple να ανοίξει το οικοσύστημά της.

Συγκεκριμένα, η εταιρία θα πρέπει να επιτρέψει στο iOS και App Stores τρίτων, καθώς και το sideloading εφαρμογών. Αυτές οι αλλαγές θα φέρουν το λειτουργικό σύστημα της Apple πιο κοντά στη φιλοσοφία του Android, αφού για πρώτη φορά στην ιστορία θα μπορεί κάποιος με επίσημο τρόπο να κατεβάζει εφαρμογές που φιλοξενούνται εκτός του επίσημου App Store στο iPhone του.

Τώρα, βάζοντας τέλος στις φήμες και τις εικασίες, η Apple ήρθε να επιβεβαιώσει τις πρώτες λεπτομέρειες, κατακρίνοντας τις αποφάσεις της Ευρωπαικής Ένωσης για άλλη μια φορά, αφού σύμφωνα με τα λεγόμενά της θα κάνουν τα iPhone πιο επιρρεπή σε απειλές. Οι αλλαγές είναι πάρα πολλές για τους προγραμματιστές, με πολλά αρνητικά σχόλια να κάνουν το γύρο των social media, καθώς η Apple φαίνεται να αυξάνει κατακόρυφα τις προμήθειες που χρειάζεται για να κυκλοφορήσει κάποιος εφαρμογές στο οικοσύστημά της. Σα να μην έφτανε αυτό, η εταιρία θα ζητά €0.5 για κάθε εγκατάσταση εφαρμογής εκτός του App Store, ακόμη και αν αυτή είναι δωρεάν. Το κόστος αυτό θα επιβαρύνει τόσο τους προγραμματιστές όσο και τα ίδια τα ‘ξένα’ App Stores που θα προσπαθήσουν να χαράξουν μια ανεξάρτητη πορεία στο οικοσύστημα.

Προφανώς, σημαντικές είναι και οι αλλαγές που θα γίνουν και για τους χρήστες, με την Apple να προειδοποιεί όσο πιο συχνά γίνεται πως τόσο τα ξένα app stores όσο και οι εφαρμογές με εναλλακτικές μεθόδους πληρωμής, μπορεί να είναι επικίνδυνα. Παρακάτω θα βρείτε μια συνοπτική λίστα των αλλαγών, όπως τις περιγράφει η επίσημη ανακοίνωση της Apple.

Τι αλλάζει για τους χρήστες στο Apple οικοσύστημα:

1. Νέες επιλογές για τη διανομή εφαρμογών και την επεξεργασία πληρωμών:

Οι χρήστες θα έχουν νέους τρόπους λήψης εφαρμογών στο iOS, συμπεριλαμβανομένων εναλλακτικών App Stores.

Οι εφαρμογές από εδώ και στο εξής ενδέχεται να προσφέρουν εναλλακτικές επιλογές επεξεργασίας πληρωμών, πράγμα που σημαίνει ότι οι χρήστες θα μπορούν να ολοκληρώνουν συναλλαγές εκτός του συστήματος πληρωμών της Apple.

2. Περισσότερα προειδοποιητικά μηνύματα:

Οι ετικέτες των εφαρμογών του App Store θα ενημερώνουν τους χρήστες όταν μια εφαρμογή χρησιμοποιεί εναλλακτική επεξεργασία πληρωμών. Παράλληλα, θα εμφανίζεται κάθε φορά προειδοποιητικό μήνυμα στους χρήστες όταν δεν πραγματοποιούν πλέον συναλλαγές μέσω του συστήματος της ίδιας της Apple και αντιθέτως αυτές διεκπεραιώνονται με εναλλακτική μέθοδο.

3. Παραμένει η επικύρωση για τις iOS εφαρμογές:

Όλες οι εφαρμογές, ανεξάρτητα από το κανάλι διανομής τους, θα υποβάλλονται σε μια βασική διαδικασία ελέγχου για την ακεραιότητα της πλατφόρμας και την προστασία των χρηστών.

Η επικύρωση περιλαμβάνει αυτοματοποιημένους ελέγχους και εξέταση από ανθρώπους.

4. Σελίδες εγκατάστασης εφαρμογών:

Πριν από τη λήψη μιας εφαρμογής, οι χρήστες θα συνεχίζουν να βλέπουν με μια ματιά περιγραφές, συμπεριλαμβανομένων πληροφοριών για τον προγραμματιστή, screenshots και άλλες βασικές λεπτομέρειες.

5. Πρόσθετες προστασίες από κακόβουλο λογισμικό:

Η Apple θα εισάγει νέες προστασίες θα αποτρέπουν την εκκίνηση iOS εφαρμογών εάν διαπιστωθεί ότι περιέχουν κακόβουλο λογισμικό μετά την εγκατάστασή τους. Αυτό σημαίνει ότι η Apple θα μπορεί να μπλοκάρει κάποια εφαρμογή ακόμη και αν δεν συμπεριλαμβάνεται ή δεν έχει κατέβει από το δικό της App Store.

6. Αλλαγές στις επιλογές του προγράμματος περιήγησης:

Οι χρήστες στην Ευρώπη θα βλέπουν μια νέα οθόνη επιλογών όταν ανοίγουν για πρώτη φορά το Safari, η οποία θα τους προτρέπει να επιλέξουν και κάποιο άλλο προεπιλεγμένο πρόγραμμα περιήγησης στο διαδίκτυο, από μια λίστα.

7. Πιθανοί κίνδυνοι και προβλήματα απόδοσης:

Η Apple σημειώνει ότι έχει λιγότερες δυνατότητες να αντιμετωπίσει κινδύνους όπως απάτες και έκθεση σε επιβλαβές περιεχόμενο σε εφαρμογές που χρησιμοποιούν εναλλακτικές μεθόδους πληρωμής και άλλα App Stores.

Ομοίως, αναφέρει ότι η απόδοση των iPhone και η διάρκεια ζωής της μπαταρίας ενδέχεται να επηρεαστούν από τέτοιες εφαρμογές, ειδικά αν δεν χρησιμοποιούν το WebKit της Apple.

Οι λειτουργίες του App Store, όπως η κοινή χρήση οικογενειακών αγορών και το ‘Ask to Buy’, δεν θα είναι συμβατές με εφαρμογές που έχουν ληφθεί εκτός του App Store.

8. Επιπτώσεις στις επιστροφές χρημάτων και την υποστήριξη:

Η Apple τονίζει ότι δεν θα είναι σε θέση να εκδίδει επιστροφές χρημάτων ή να προσφέρει το ίδιο επίπεδο υποστήριξης για ζητήματα ή απάτες σε εφαρμογές που χρησιμοποιούν εναλλακτική μέθοδο επεξεργασίας πληρωμών.