Κάθε συναλλαγή Bitcoin χρησιμοποιεί νερό που γεμίζει μία πισίνα
Το Vrije Universiteit στο Άμστερνταμ υπολόγισε τον όγκο νερού που χρειάζεται για να πραγματοποιηθεί μία συναλλαγή Bitcoin και τα αποτελέσματα είναι ανησυχητικά. Κάθε συναλλαγή Bitcoin λοιπόν χρησιμοποιεί κατά μέσο όρο όγκο νερού που μπορεί να γεμίσει μία πισίνα. Αυτό ισοδυναμεί με έξι εκατομμύρια φορές παραπάνω νερό από αυτό που χρησιμοποιείται σε μία συναλλαγή με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα.
Κι αν αναρωτιέστε τι σχέση έχει το νερό με το Bitcoin, μιλάμε για το νερό που χρησιμοποιείται για να ψύξει τους εκατομμύρια υπολογιστές παγκοσμίως, στους οποίους βασίζεται το Bitcoin. Την ίδια στιγμή, περίπου τρία δισεκατομμύρια άνθρωποι βιώνουν ελλείψεις νερού και η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί τις επόμενες δεκαετίες.
Αυτό συμβαίνει στην Κεντρική Ασία αλλά και στις ΗΠΑ, ειδικά στην Καλιφόρνια. Και θα χειροτερέψει καθώς αλλάζει το κλίμα.
Συνολικά, το Bitcoin κατανάλωσε περίπου 1.600 δισεκατομμύρια λίτρα νερού το 2021, ενώ για το 2023 το νούμερο αυτό αναμένεται να ξεπεράσει τα 2.200 δισεκατομμύρια λίτρα.
Ο λόγος που το Bitcoin καταναλώνει τέτοιες ποσότητες νερού είναι επειδή βασίζεται σε μία τεράστια υπολογιστική ισχύ, η οποία με τη σειρά της απαιτεί τεράστια ποσά ηλεκτρισμού. Πρόσφατη έρευνα από το Cambridge University έδειξε πως το Bitcoin καταναλώνει οριακά λιγότερο ηλεκτρισμό από ολόκληρη τη χώρα της Πολωνίας.
Το νερό χρησιμοποιείται για να ψύχει τα εργοστάσια αερίου και λιγνίτη που παράγουν τον ηλεκτρισμό, ενώ μεγάλες ποσότητες νερού χάνονται μέσω εξάτμισης στους ταμιευτήρες που τροφοδοτούν τα υδροηλεκτρικά εργοστάσια. Νερό χρησιμοποιείται και στην ψύξη των data centers και των υπολογιστών.
Οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως το Bitcoin δε χρειάζεται τόσο νερό για να λειτουργήσει και κατηγορούν το mining για αυτό. Με απλά λόγια, οι miners πιστοποιούν τις συναλλαγές με αντάλλαγμα ένα μέρος του κρυπτονομίσματος. Αλλά ανταγωνίζονται μεταξύ τους για να ολοκληρώσουν πρώτοι τον έλεγχο, με αποτέλεσμα η ίδια συναλλαγή να ελέγχεται πολλαπλές φορές από πολλαπλά ισχυρά υπολογιστικά συστήματα.
Έχεις εκατομμύρια συσκευές παγκοσμίως οι οποίες διαρκώς ανταγωνίζονται μεταξύ τους σε αυτό το μαζικό παιχνίδι που χαρακτηρίζω ως “μάντεψε τον αριθμό”. Όλα αυτά τα μηχανήματα παράγουν 500 τετράκις εκατομμύρια μαντεψιές κάθε δευτερόλεπτο της μέρας, χωρίς σταματημό. Μιλάμε για 500 με 18 μηδενικά από πίσω.
Αυτή η μέθοδος λειτουργίας είναι γνωστή ως “proof of work”. Μία αλλαγή στον τρόπο που λειτουργεί το Bitcoin θα μείωνε δραματική τη χρήση ηλεκτρισμού και ως εκ τούτου την κατανάλωση νερού.
Το δεύτερο μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα, το Ethereum, το έκανε αυτό το Σεπτέμβριο του 2022, όταν πέρασε σε ένα σύστημα που ονομάζεται “proof of stake”, μειώνοντας την κατανάλωση ηλεκτρισμού κατά 99%! Ωστόσο αυτό ήταν δυνατόν επειδή το Ethereum είναι σημαντικά λιγότερο αποκεντρωμένο από το Bitcoin.
Ακολουθήστε το Unboxholics.com στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα για τεχνολογία, videogames, ταινίες και σειρές. Ακολουθήστε το Unboxholics.com σε Facebook, Twitter, Instagram, Spotify και TikTok.